söndag 11 juni 2023

Vem är det som har huvudrollen egentligen i rostiga rosenrabatten ?!

 

Vägen till rostiga damens hand

Under vår och försommar är det intressant att följa kantenepetans väg upp till rostiga damens hand i rostiga rosenrabatten. Egentligen är jag inte helt tillfreds med att den växer så kraftigt och breder ut sig eftersom den mer eller mindre kväver rosorna som först planterades i rabatten och som är tänkt ska ha huvudrollen. 



Hon börjar oskyldigt i början av maj

Plantorna börjar sin väg ganska så oskyldigt (12 maj) och man har svårt att tänka sig det snabba förloppet. För några år sedan bytte jag ut flera av Walkers Low till Juniorvarianten - men vad hjälpte det. Kantnepetan trivs helt enkelt lite för bra i den soliga rostiga rosenrabatten. Dom flyttade plantorna blev inte alls lika stora på sin nya växtplats i långa perennarabatten.



Tänk om det fanns en stoppknapp

29:e maj har hon kommit en bra bit på väg men är fortfarande så där härligt skir i växtsättet. Blommorna är på väg att slå ut och man skulle vilja trycka på stopp-knappen. I fall det funnits någon. 



Klätt in rostiga damens kjolar

11:e juni har hon nått sitt mål och klätt in den rostiga damens kjolar helt i blålila toner och nuddar hennes plockande hand. Hela buskarna surrar som värsta bihotellet av små bin och insekter och låter som en hel orkester. Det är då jag inte nänns att ta bort kantnepetan eller klippa ner dom i förtid. 



Första året 2019

Så här såg det ut i rabatten det första året (2019) - där är rostiga damen omgiven av Blomstermoroten Dara, höstöga och rosor på gång samt någon Limevariant av Zinnia. Här får hon ha sina kjolar ifred och kan stråla med hela sin uppenbarelse. 



Ett minne blott

2020 hade i alla fall rosen Louise Odier tagit sig och kan ge kantnepetan en match när den håller på att etablera sig efter höstplanteringen. Tyvärr får den rosen lätt sjukdomar och har fört en tynande tillvaro de senaste åren. I år var jag tvungen att klippa ner henne totalt (liksom många andra rosor). Hon är på gång men jag tvivlar på att hon skall bli så där vacker igen som på bilden.

Tror jag skall klippa en del i alla fall av kantnepetan för att frigöra rosorna bakom så dom får en chans. Finns ju massor kvar till binas orkester i alla fall. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Så snyggt med den blåa färgen.
    Kram Marika

    SvaraRadera
  2. Utrolig stilig med slik metallpynt i blomsterbedet.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa