söndag 25 juni 2023

Blommar för fullt i långa perennarabatten

 

Svårt att hålla deadline

Jag brukar ge mig själv en deadline för när trädgården ska vara klar för säsongen och den gränsen brukar gå vid midsommar. Då skall allt vara klippt och utplanterat och sedan är det "bara" dagligt underhåll kvar. Det brukar gå så där men i år är nästan allt klart - har bara några uppdragna sommarplantor kvar. Precis som vanligt. 

I långa perennarabatten blommar nu massor med rosor och perenner och jag känner mig faktiskt riktigt nöjd med rabatten. Har planterat in både nya perenner och en del sommarblommor.



Gult lyser upp

De gula prästkragarna som jag var så tveksam till om de skulle få flytta in när landet runt huset lades igen är nu en klar favorit. Dom lyser upp hela rabatten och lockar till sig både insekter och fjärilar.  




Nykomling

En av årets nykomlingar är en Röllika Cerise Queen med nästan neonrosa blommor - så charmerande och lyser verkligen upp bland jättedaggkåpan. 



Doftar magiskt

Honungsrosen vid portalen in till trädgården blommar nu för fullt och doften är magisk. Det är första året som den blommar riktigt överdådigt. 




Jag går där och doftar flera ggr om dagen - bäst att passa på för hon blommar bara en gång i sommar. 




Kort och intensivt

Kungsnävan blommar så vackert just nu och där är också underbart är kort - den blommar snabbt över. I början var jag besviken över den korta blomningstiden men nu har jag valt att uppskatta den desto mer när den blommar. 




Den är så vacker tillsammans med jättedaggkåpan där den bryter av det ljusgula dagggkåpehavet. Den gamla stocken från pilträdet brukar uppskattas av insekter som själva gör alldeles runda små hål. 



 

Wild Edric

I slutet av rabatten blommar fortfarande Austinrosen med sin kraftfulla djuprosa färg - den är remonterande och blommar hela sommaren. Härlig att njut av. Försöker ansa överblommat varje dag för att främja ny knoppbildning. 

Det är stekande hett på dagarna så jag är mest i trädgården tidigare morgnar och sena kvällar. Man får vattna mycket och ibland flera ggr/dag. Längtan efter en svalkande regn är stor just nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Ja lite regn tack...här är det sååå hett! Allt torkar! Mina tomater och gurka dånar i värmen...
    Hoppas veckan bjuder på en regnskvätt :)
    Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Så fint hos dig! Men håller med, regn vore så välkommet!!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa