torsdag 22 juni 2023

Växthusbygget går framåt i en rasande takt


 

Dags för takstolsbygge

Återuppbyggandet av växthuset går framåt i en rasande takt. Under veckan tog sig snickarna an de inoljade bräderna till takstolarna och radade upp dom framför växthuset i den takt de skulle upp på stommen.




Här håller den första takstolen på gaveln att komma på plats - notera krönlisten som ligger i framkant på bilden.



Krönlisten på plats

När jag vände ryggen till hade den kommit upp tillsammans med takstolen på den andra gaveln. Hur dom fick upp den där tunga krönlisten har jag ingen aning om - dom är otroligt skickliga och jobbar strukturerat och proffsigt.




Går i en väldig fart

Sedan går det undan i en väldig fart med att langa upp takstolbräder på taket och snickra dit dom. Allt är förberett och utsågat innan för att underlätta själva byggandet. 




Nu är det bara några bräder kvar på baksidan av växthuset som skall sättas dit - annars är takstolarna på plats. 



Något att hänga ljuskronan i

Här är det tvärliggarna på takstolarna inomhus som sätts på plats - de behövs egentligen inte för konstruktionen eftersom limträbalken/krönlisten bär allt men kan vara bra att hänga ljuskronan mm i. 



När alla överliggare är ditspikade är det dags för listerna runt fönstren att komma på plats. 




Som nya

De gamla fönstren har finsnickaren gått igenom, bytt ut murket trä och fräschat upp. Nu sätts dom upp igen i växthuset. Det satt beslag kvar som snickarna tog bort så det inte skall bli någon glipa där regnet kan regna in vilket det gjort tidigare. 



Sista justeringen

Sista justeringen av fönsterbågarna annars är alla fönster ditsatta igen. Vid de gröna pardörrarna kommer det att sättas dit glas som satt där innan rivningen. 




Det var som magi

Snickarna kom efter lunch och vid 17-tiden hade de plockat ihop och gett sig av. Det var som magi och helt fantastiskt hur mycket de uträttade under de timmarna de var här. Så otroligt tacksam och imponerad över deras yrkesskicklighet. OBT Byggprojekt heter det fantastiska byggföretaget. 

Nu återstår all målning, vissa glas skall bytas i fönstren och inväntan av nytt tak samt allt på gavlarna. 
Någon gång i juli är det dags att inreda  - får se vad som kommer att få flytta tillbaka igen. Man vet aldrig om man ramlar över något under semestern som bara måste bidra till det "nya" växthusets charm.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Hej Isa!
    Det blir så fint! Tänk vad du skall mysa därinne.
    Ha en riktigt Trevlig Midsommar!
    Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa