torsdag 8 juni 2023

Nässelvatten, inflyttare och som ett proffs

 


Nässlorna tog över

I runda rosenrabatten har det vuxit massor av nässlor - försökte redan förra året att gräva upp den stora plantan men fick tji. I år började jag i en annan ände, klippte bort alla nässlor och la i den loppade emaljerade toahinken för stärkande nässelgödning till rabatterna för att sedan gå in på alla rötter och dom var verkligen många. 



Rötter överallt

Överallt i underjorden sträckte sig nässelrötterna för att sedan dyka upp på nya ställen. Efter ett idogt arbete och lite djävlar anamma fick jag till slut upp hela rotknölen. Jippie. Nu slipper man bränna sig igen för det gör så attans ont när man råkar komma åt bladen.  Nässlor har jag på fler ställen i trädgården så det finns till kommande nässelgödning också. 



Lätt att ösa med

Har en så bra skopa att ösa upp näringen med som det är lätt att stoppa ner och fylla upp för att sedan tippa ner i vattenkannan. Och toahinken är suverän att ha nässelgödningen i eftersom den har ett bra lock att lägga på så man slipper odören även om jag brukar ta upp nässlorna innan det börjar lukta för mycket. 



Fortsätter utplanteringen

Idag har jag fortsatt utplanteringen av alla småsådder - tar lite i taget för ryggens skull. Det är verkligen massor som skall ut men det är en rikedom att kunna strössla med småplantorna. Här är det en blandning av jätteverbena (köpta frön som skall bli lägre), zinnia, astrar, jungfruhirs och slöjsilja. 




Som proffsen gör

Kände mig som ett proffs när jag bara slängde ifrån mig plastkrukorna på marken när jag planterat plantan som dom brukar göra på Trädgårdsprogrammen på TV. Haha - sedan fick jag snällt plocka upp alla. 



Fladdrade ovanför huvudet

Den lilla flugsnapparen som bor i holken fladdrade till ovanför mitt huvud flera gånger medans jag höll på. Tro om han har hittat en fru - han sjöng så intensivt tidigare men har nu blivit tyst. 

I den gamla brandsprutan skall en klockranka få flytta in. Hon var så tjurig att gro att hon till slut fick flytta in på badrumsgolvet och då behagade hon titta upp till slut. Sedan blev plantorna kvar inne och vid utflytt råkade jag glömma dom ute i blåsten och det var inte uppskattat. 



Vackra klockor

Dom håller fortfarande på att hämta sig i växthuset och jag hoppas dom är redo vilken dag som helst för sommarens utflytt. Klockrankan är så fin när den klär in planket med sina vackra blommor på sensommaren och till dess har nog flugsnapparna flugit sin kos. 



Dyker snabbt ner i dunken

En annan inflyttare som valde ett ovanligt boställe är den lilla talgoxen som flyttat in i den gamla loppade dunken på trädgårdsbordet vid långa perennarabatten där Thérese Bugnet nu börjat blomma för fullt. Det är så roligt att se när den dyker ner i dunken för att ganska snabbt dyka upp igen. Hoppas bara det inte är för varmt för de små fågelungarna där nere och att dom kan ta sig upp när det är dags. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - snart är det helg igen !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. For et utrolig mangfold du har i din hage. Det er så trivelig å titte inn på din blogg og lese om din hagehverdag.

    SvaraRadera
  2. Att ingen plockar upp krukorna efter mig blir uppenbart när jag kommer tillbaka nån dag senare eller så... Jag är innerligt glad att jag hade en deadline för utplantering. Jag skulle bort några dagar och ville få ner de innan dess.

    Lycka till med planteringen och nässelvattnet! Carina

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Jag brukar testa att slänga krukorna också, men det hjälps inte de ligger kvar om jag inte tar upp dem. I värsta fall flyger de iväg. Jag har också lite att plantera ut fortfarande men det mesta är på sina platser. Klockrankan har jag slutat så, för har inte fått några blommor de senaste åren. De som är så fina. Vi har blåmesar i en holk, så kul att följa hur flitiga föräldrarna är, flyger skytteltrafik in och ut i holken.
    Ha det så bra /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa