söndag 18 september 2022

Ett växthus med bara basilika och rader på rader med frodiga sommarblommor - Sjöparken är ett eldorado för trädgårdsnördar

 

Magisk anläggning

Tänk ett helt växthus fullt med bara Basilika - doften var otrolig och plantorna helt fantastiska, frodiga och välskötta. Blev djupt imponerad direkt efter att jag tagit klivet in i Sjöparkens magiska anläggning i Kumla. 



Himmelriket av intensiv blomning

Det var som att befinna sig i himmelriket av växtlighet och intensiv blomning. Sommarblommorna bredde ut sig i rad efter rad efter rad. Jag bara gick runt och gapade - trodde inte det var möjligt att få till sån frodighet i zon 3 men jag har ju besökt Sjöparken tidigare även om det var några år sedan nu och alltid blivit positiv överraskad. 



Lycklig med sekatören i handen

Det var höstmarknad i parken i lördags när vi besökte den men jag brydde mig inte så mycket om själva marknaden  - jag hade fullt upp att njuta av alla sommarblommor som så välvilligt bredde ut sig. Till slut hamnade jag i den avdelning i Parken som brukar ha självplock en sån här dag och mycket riktigt fick man själv gå runt och klippa av härligheten - lycklig halade jag upp sekatören ur handväskan och gav mig av bland raderna. 




Tid och rum försvann

Sedan glömde jag både tid och rum och gick helt upp i jakten på vackraste snittblommorna. Där fanns tjocka häckar av de ljuvaste rosenskärorna, en odling av jungfruhirs så tät att det nästan var svårt att klippa stråna och otaliga rader av söta malvor blandat med svartkål och solrosor och guldzinnia som på bilden och mycket, mycket annat. 

Jag plockade två st stora buketter och var där så länge att när jag stod inne i byggnaden och bladade av bukett nr 2 (som syns på bilden) trodde besökare att jag jobbade där. Jättetrevlig personal som tog emot och hälsade mig välkommen tillbaka eftersom parken är öppen för självplockning varje vardag kl. 07 -16 när personal är på plats. Jag betalade bara 60 kr för varje bukett och dansade lycklig ut från parken. 

Hade jag bott i Kumla hade jag nog hängt här flera ggr i veckan för vilket ställe att hämta kraft på - helt magiskt.



Åker upp på listan

Den underbara guldzinnian visste jag inte ens fanns innan besöket och både hon och den gula röllikan åker upp måstelistan för fröer att dra upp nästa år. Det här besöket gav ett avtryck i själen och befäste än en gång hur bra man mår bland blommor och grönska.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du haft en skön helg !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Jag förstår din känsla. Tänk att man fick plocka blommorna. Fin bukett du fixade till. Guldzinnian påminner lite om Linnés tagetes tycker jag. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia !
      Tack !! Det var verkligen lycka att botanisera runt i snittblomsraderna - bäst att passa på, snart är hösten här på allvar.
      Ja, det har du rätt i, den påminner faktiskt om Linnétagetesen.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Läst om Sjöparken men aldrig varit där. Får lägga till det på utflyktslistan för framtiden eller komma ihåg när man är åt de trakterna. Vackra buketter! Jag gick loss på solrosrester och ormbunkar i helgen. Inspirerad ;)
    Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika !
      Så kul att du blir inspirerad och Sjöparken är ett fantastiskt ställe att besöka. Låter härligt med din bukett !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa