onsdag 21 september 2022

Äntligen slog hon ut, ljung flyttar in och den gula eran fortsätter

 En del blev kvar i förrådet

I år var det inte många dahlior som kom ner i jorden, några knölar blev faktiskt kvar i förrådet och dom som ändå blev planterade och som blommade var jag lite förvånad över. Hade jag verkligen beställt gula dahlior ? Dom som ligger kvar i förrådet lever och har skjutit skott och jag har tänkt hela sommaren att jag skulle plantera ut dom men av någon konstig anledning har jag inte kommit mig för. Får ta nya tag till nästa år. Om knölarna har överlevt till dess.Äntligen slog hon ut 

En annan växt som jag nästan glömt bort att jag dragit upp från frö visade sig plötsligt häromdagen. Höstvädden Isaac House som jag vintersått och som grodde redan 5 april. Nu först börjar den sätta knopp och blomma - jättetrevligt att den slut bestämde sig för att dyka upp i Blomstergården. Bättre sent än aldrig. 
Lidit med halvdöda växter

Sida vid sida med sommarblommorna har även ljungen börjat flytta in i trädgården. Bärljungen har jag alltid tyckt varit så söta och i år har ett ljuvligt exemplar fått följa med hem från handelsträdgården. Vi har den senaste tiden besökt ett antal och det är faktiskt med sorg i hjärtat som jag konstaterar att det inte är överallt man orkat ta hand om plantorna, på flera ställen har växterna varit halvdöda och osäljbara. Jag har lidit både med handelsträdgården och växterna. På Blomstermarken, Björka Trädgård och Rönne Trädgård är växterna frodiga, fina och välskötta. Alltid en fröjd att besöka dessa fina ställen.
En hel låda

Köpte ett helt gäng med den ljuvligaste ljungen i rosa som matchade bärljungen i lådan på pakethållaren på den gamla damcykeln i vildvackra rabatten på framsidan. Roligt med en helt annan variant av ljung. Blomstermarken som öppnat igen efter sommaruppehållet hade fina plantor. Ännu mer gult

Ett fantastiskt exemplar av Rudbeckian Little Goldstar fyndade jag hos Rönne Trädgård. En jättestor planta som fick flytta in i en zinkhink så länge innan den skall grävas ner på lämpligt ställe i rabatterna. Det blev gult igen - jättekonstigt. Den här säsongen är tydligen gult min nya favoritfärg i trädgården med solrosängen, dahlior, sommarblommor och nu den gula rudbeckian. En färg att bli glad av. Saknar höstöga

Hon kanske får ersätta höstöga i rostiga rosenrabatten som var så fin 2019/2020 men som i år helt har försvunnit. Har inte hittat henne på någon handelsträdgård heller. Den gula eran kanske startade då när höstöga flyttade in för oj vad hon lyste upp rabatten hela sensommaren/hösten. Har verkligen saknat henne i år och den nyinköpta rudbeckian blir en fin ersättning - får kanske köpa flera och göra ett nytt besök hos Rönne Trädgård. 

Annars fortsätter jag att klippa ner överblommad jättedaggkåpa som jag aldrig kommit ifatt med. Fallet på stenplattorna när jag skadade armen/axeln/handen har gjort att jag fått ta det lite lugnt men nu börjar det rätta till sig. Njuter av den här härliga sensommaren med en skinande sol och lediga dagar - helt magiskt. De få dagar jag cyklar in till jobbet är det verkligen jätteroligt att stångas med siffrorna igen när man vet att man får åka hem till härligheten i trädgården igen. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa


PS. Till min stora lycka hittade jag Höstöga på Blomsterlandet online - så smidigt att beställa till butiken och hämta där. DS.

2 kommentarer:

  1. Wow for en hage med nydelige blomster så langt ut på året.

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Vilken fantastisk blomning. Ljungen är så fin, skall byta ut sommarblommorna i mina krukor.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa