onsdag 28 september 2022

Träd rasar och rosor dör och återuppstår

 

Murknade och föll

I maj i fjol rasade helt plötsligt delar av den gamla pilen där rosorna Wrams Gunnarstorp växt. Den fick någon pilsjuka för många år sedan och när vi skulle bygga växthuset 2010 tog vi ner delar av pilen och barkade sedan av de delar som stod kvar och lät rosorna växa upp längs stammarna. Det gav charm till den här delen av trädgården, men till slut murknar stockarna. Tur det skedde under en natt när ingen var i trädgården. Var så vacker när den blommade

Rosen Wrams Gunnarstorp har blommat fantastiskt och grönskan har varit så vacker mot de gråa stammarna. Tyvärr är ju inget beständigt i en trädgård utan växter dör och träd rasar. Det har känts lite sorgligt att den eran var över för i år kom inte heller rosorna tillbaka men just nu ser det i alla fall ut som att en av rosorna klarat sig och överlevt även om den inte blommat i sommar.

 Så bra hjälp

I våras tog jag hjälp av företaget Mor & Dotter att rensa och iordningställa för solrosängen samt rundeln där den gamla pilen stått. Det hade växt in en hel del ogräs, stenbeläggningen runt om rundeln blev aldrig klar och rötter efter pilen skulle rensas bort samt gammalt virke efter stammarna. 
Som vanligt gjorde dom ett fantastiskt jobb vilket underlättade enormt för mig med en värkande kropp. Är så glad att jag numera inte sliter själv utan faktiskt tar hjälp när det behövs för att planer skall bli klara. 
Hittade ett klättertorn i rostigt material

Sedan startade jakten på vad som skulle kunna ersätta pilträdet som stöd för rosor och tänk på en utflykt på försommaren hamnade vi en gård i Tysslinge där en utställare sålde och ställde ut klätterstöd. Man kunde beställa den storlek man ville ha så det gjorde jag på stående fot och någon vecka senare kunde vi åka och hämta den. Dessutom var den mycket billigare än dom jag sett ute i handeln. 
Jag pimpade mitt rostorn med en rostig fjäril som hängt på andra ställen i trädgården tills rosorna hinner i fatt och klär in den. Okända som överraskar

Har planterat en okänd ros som jag inte kunde motstå där etiketten försvunnit redan i butiken hos Blomstermarken samt ytterligare en från Tant Grön där jag själv förlagt etiketten på något bra ställe. Kanske blir det en flytt

Den nya rosen är gul och har inte remonterat så vi får väl se till nästa år om jag flyttar den när/om Wrams Gunnarstorp har tagit fart igen. 

När jag tittar tillbaka på inlägg ser jag att Wrams Gunnarstorp levt farligt redan 2016 när den frös ner efter vintern men hela tiden har den kommit igen. Får skydda den i vinter och hoppas att den blomstrar för fullt igen nästa år och återuppstår.

Vill du se hur det sett ut med pilen som klättertorn hittar du inlägg HÄR, HÄR och HÄR

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa