måndag 26 september 2022

Sista buketten, ny skördekorg och konst som berörSista buketten för i år

Kanske är det sista buketten med dubbla astrar som plockats nu även om frosten inte riktigt slagit till ännu. Dom har skämt bort mig i sommar med att ständigt producera nya knoppar och varit väldigt blomvilliga. Jag har ständigt mötts av deras lite hängiga uppsyn med massor av täta kronblad i Blomstergården och plockat av stora buketter. Stort TACK för den här sommaren!

 


Ny skördekorg från Indien

Vid förra helgens besök på skördemarknaden i Karlslund fick en ny skördekorg följa med hem då den gamla blivit lite skruttig efter många års användning. Den här är gjord i Indien av mullbär och där används den till allt från att frakta sten i till att lägga nygräddade bröd på hög. Den blir bara vackrare med åren och utelivet och känns väldig stadig. Ett riktigt hantverk. 
Egetskördat tee

Nått annat jag skördat i dagarna är blad från svarta vinbär, hallon och smultron för att torka till tee. Har också tillfört massor av mynta, rosmarin och ringblommor. Annars har jag inte så mycket att skörda eftersom jag inte är någon odlare av grönsaker mm. Vi får se hur det går, har aldrig plockat till eget tee tidigare men min svärdotter gör ett fantastiskt tee på olika myntasorter från sin trädgård och inspirerat mig.
Skiftar i hösttoner

Den stora urnan i ruinrabatten tittar nu fram mellan pionbladen som mer och mer skiftar i hösttoner. Jättedaggkåpan är nästan nerklippt överallt i rabatterna. Man kan följa höstens framfart dag för dag i trädgården och naturen. 
Mysig tur i svampskogen

Helgen har vi tillbringat i Norge med barn och barnbarn för att fira F som fyllde 9 år. Under lördagseftermiddagen gjorde vi en utflykt till svampskogen i det vackra vädret och det var ljuvligt att trava runt med blicken stadigt riktad som en strålkastare ner bland blåbärsris och djupgröna mossor på jakten efter skogens skatter. 

Vi hittade både trattisar och vanliga kantareller och fick en bra skörd med hem där några timmar försvann som en meditation vid matbordet pillandes med kniv och svamppensel som förgylldes med ett glas Prosecco. En fantastisk dag som avslutades med hemlagad musselsoppa, välrensade krabbor och trevligt sällskap.  

Påfyllande konst

På hemvägen stannade vi till i Karlstad och Lars Lerins underbara värld. Har inte besökt Sandgrund tidigare och det var en upplevelse att få gå runt och riktigt ta in all hans konst från jättetavlor med pittoreska överblommade solrosor till små pyttetavlor med avbildade insekter. Allt kändes så genomtänkt där vi fick välja kopp i caféet där alla var olika. Jag valde en vit med rosa blommor i skirt porslin medan maken valde en med blåbär som visade sig vara violer. Hann också med att se en skymt av färgstarka Junior i enhetlig tröja och byxor med kattmotiv i receptionen. Älskar att strosa runt på museer även om det inte sker så ofta - det är tyst och det är bara konsten som talar och berör. Underbar miljö. Tillbaka till vardagen

Den här taggtrådskonsten talade lite extra till mig - så himla häftig i sin enkelhet. Det var en riktig påfyllande helg med umgänge, god mat, skogsutflykt och slutligen ett konstbad. Nu landar jag hemma med 5:e vaccinsprutan idag och falukorv i ugnen. En helt vanlig dag med lite regnstänk och grå himmel. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - ha en riktig trevlig vecka!
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Litt trist når høsten kommer og det ikke er flere blomster som blomstrer i hagen. Ingen å plukke inn for å pynte bordet. Man må nyte før frosten kommer for fult og alt blir brunt og vissent.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa