onsdag 10 juni 2020

Växtkraft upp till växthustaket, ros i kruka och återvunnen Mors DagsbukettVäller åt alla håll

Klematisen Sweet Summer Love som växer vid stegen i växthuset har nu satt en väldig fart efter nedklippningen i våras. Har varit tvungen att knyta upp den i omgångar mot stegen så den inte ska välla ut över hela gaveln. Det är så klart väldigt trevligt att den alltid kommer igen efter den hårdhänta behandlingen i början av säsongen. Kanske det även är tack vare den behandlingen som den växer som den gör - samt en ordentlig dos benmjöl.
Nått växthustaket

En del av de slingrande lianerna hade så bråttom att de redan har nått växthustaket och stegens slut. Snart kommer klematisen att leverera tusentals små doftande skira djupt vinröda små blommor ända fram till oktober.
Rosor på gång

Man kan ju undra varför jag inte satt stegen utanför växthuset istället på gaveln och slapp alla tusentals kronblad som regnar ner över fönsterbrädor och däckstol.

Hmmm, har faktiskt inget bra svar på det - utan att det är mysigt att mötas av all denna blomsterfägring när man kliver in i växthuset.

Vid fontänen har en del växter nu flyttat in i olika sorters terrakottakrukor. I den höga krukan växer en ros - Leonardo da Vinci som får lagom höjd för ros i kruka och den har redan fått knoppar. Får underbart vackra rosor och blommar ända till hösten. I olivkrukorna har jag planterat dahliaknölar i år som ännu bara knappt sticker upp ur krukorna men som jag hoppas ska sätta fart snart.
En bukett som håller länge

Mors Dagsbuketten med de vita pionerna har fått ett nytt liv i en helt annan vas och sällskap. Det är knopparna som nu börjat slå ut och de ursprungliga blommorna är bortklippta men stod väldigt länge.
Den här vasen är ledad så man kan fälla ihop den eller fälla ut den efter behag och den används flitigt.
Ser fram mot midsommarens buketter

Nu återstår att se hur många av knopparna som orkar slå ut - flera är på väg. Härligt när man kan "återanvända" buketten och addera några egenplockade från trädgården. Till midsommar som knackar på redan nästa vecka ser jag fram mot att plocka stora buketter och fylla krus i både trädgård och växthus. Man har väl sett på "Karl-Fredrik på Österlen" och blivit inspirerad !

I dag blir det ingen trädgårdering över huvud taget - sviterna efter gårdagens naprapatbehandling slog ut mig fullständigt och nu väntar jag på att energin skall återvända igen. Så idag är det en vilodag och bara-vara-dag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Läcker vas och verkar väldigt användbar. Lite blommor blir plötsligt stort arrangemang. Härligt!
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa