måndag 8 juni 2020

Loppisfynd, läcker doftarom och återbruk i rabattenEn ovanlig variant

Igår åkte vi på en liten turné, jag och maken och besökte en loppis i Kumla som jag visste hade en hel del grejer i zink och mycket riktigt där hittade jag årets första zinkvattenkanna - en ovanlig variant som jag inte har sen tidigare trots att samlingen nu säkert uppgår till 20 st kannor i varierande storlekar.
Rosa och rost

Den här var otät och det är då man kan få dom billigare och göra fynd. Och att den är otät gör ju ingenting eftersom jag aldrig vattnar med zinkvattenkannorna - dom är bara till prydnad, eller som här att plantera i. Tror det kan bli läckert med rosa lobelia som hänger lite snyggt över kanten mot det rostiga och zinkiga.
Läcker doftarom

På hemvägen svängde vi förbi en handelsträdgård som låg så lägligt till att det var omöjligt att bara åka förbi.  En chokladmynta fick göra den rosa lobelian sällskap hem och den doftar fantastiskt när man rör bladen. Så nu växlar jag mellan basilikan i växthuset och chokladmyntan på trädgårdsbordet utanför för lite doftarom när man passerar.
Härliga tider

Nu har jag äntligen sopat bort alla gamla löv som samlats i alla vrår framför växthuset, rensat mellan stenarna och börjar få lite ordning i alla hörn. Rosenhäcken med Therese Bugnet mot lavendellunden är full i knopp nu och växer så det syns varje dag. Härliga tider med den första försommargrönskan och knopparna.
Ingen trängsel precis

I den rostiga lådan är det inte någon trängsel precis - det fick bli på temat man tager vad man haver. Fortfarande är plantorna av sommarrudbeckian Sahara ganska små men kommer att ta sig så småningom liksom zinniaplantorna och lejongapsrankan som jag dragit upp.

Fortfarande är det mängder av Jätteverbena, Tandpetarsilja och Blomstermorot som skall ut i rabatterna. Avverkar en del varje dag och en vacker dag är alla utplanterade och den dagen ser jag fram mot. Ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Men det har man snart glömt och gör om samma sak nästa år igen - sår alldeles för många fröer som blir plantor som skall planteras ut.
Återbruk ur gamla plantor

I rostiga rosenrabatten kommer både Jätteverbenan och Blomstermoroten tillbaka ur de gamla plantorna som fått stå kvar sedan förra sommaren. Jag klippte ner dom under våren och sedan kom det nya skott så alla fick stå kvar och nu är dom stora och kraftiga igen och står och lurar längst bak i rabatten. Välkommet återbruk.

Blomstermoroten på bilden blommade dock inte förra året och kommer tillbaka med kraft i år istället. Älskar Dara som får så skira, vackra flockliknande blommor. Händer mycket i trädgården varje dag nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa


7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Isa du, jag suckar bara. So fina är dina upptäcker♥.Kannan passar bra med den rostiga lådan och hinkar.Välkommen at besöka min blogg
  Pajupirtti. Jag har också alla typer av rostiga grejer.Ha en rolig
  vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för inbjudan !
   Har kikat in hos dig och du har mycket fint.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Hej. Vilken härlig blogg, den blir till att följa. Har du nåt tips på loppisar ?
  Din trädgård ser underbar ut och så snyggt med dina detaljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen !
   Tusen tack - så roligt att du blir inspirerad. Ett ställe jag kan tipsa om är Vadstena Antik - dom har en hel lada full med godsaker och en spännande vind. Har fyndat pardörrar och halvmånefönster där till växthuset.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 4. Vilken härlig rostig kanna du hittade. Zinkkannor kan kan inte få för
  många av..! Känner igen mig med att ivrigt så för mycket frön, som man sen nästan tröttnat på alla plantor innan de är utplanterade. Som tur har jag här nu fått ut allt. Nu gäller det bara att orka vattna då, så de hålls i liv..! Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin !
   Eller hur - man kan aldrig få för många zinkkannor. Dom gör en lycklig!
   Härligt att du fått ut alla småplantor - hoppas jag får ut mina under helgen. På slutet brukar jag ge bort de sista om det blir några över. Sedan gäller det "bara" att vattna också !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa