fredag 12 juni 2020

Rabatten på framsidan börjar växa framTacksamma funkior

Nu har den nya rabatten på framsidan vid staketet kommit igång bra - mycket tack vare de flyttade Funkiorna. Den här rabatten skall bli vit/grön med inslag av lila och då passar funkiorna bra som en del av inslagen. Är tacksam att dom verkar trivas så bra på sin nya plats.
Alldeles nyanlagd

Det var inte länge sedan det såg ut så här i rabatten. En klotthuja har flyttat in och de barrotade rosorna Claire Austin är nyplanterade i mitten av maj.
Kompletterar med klätterbenved

Efter ett besök på Plantmarknaden i Lindesberg där ett storpack med klätterbenved inhandlades flyttade några fler vit/gröna växter in i rabatten. Försöker ha så mycket vintergrönt som möjligt blandat med rosor, perenner och sommarblommor. I bakgrunden skymtar en nyflyttad funkia som nätt och jämnt sticker upp ur jorden.
Återanvändning av växterna

Alla växter vi flyttade från rabatten under fönstret på framsidan har klarat flytten galant och det känns så bra att kunna återanvända så många växter som möjligt. Till och med Löjtnantshjärtana klarade sig och blommar vidare.
Tillför egenodlat

Har även planterat in en del egna små plantor av tandpetarsilja i mitten och kantnepeta (en lägre variant) i framkant. Det är så roligt att se när rabatten tar sig och växer fram.
Höjd ska in

Staketet är nu tvättat, skrapat och grundmålat på de ställen det behövs och övermålat med gult en gång. Nu skall hela staketet målas igen och sedan skall de sista sommarplantorna av Jätteverbena och Blomstermorot få flytta in i bakkant och tillföra höjd i rabatten.

På båda sidor skall idegransplantor få flytta in för att fylla på med ytterligare vintergrönt, beständig höjd och välbehövlig karaktär. Har alltid drömt om en idegranshäck - kan jag få in några stycken i rabatten är jag nöjd. Skulle vara underbart att kunna klippa till små kvistar till vinterns kransar och sätta ut ljusslingor i granarna till vintern.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Vilket jobb! Men det kommer verkligen att bli en snygg rabatt! Stilfull :)
    Nu fick jag lite blommig inspiration igen - tack Isa!
    KRAM från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa