onsdag 17 juni 2020

Hämningslösa Duchess de Montebello
Som en citronsockerkaka

Nu har rosen Duchesse de Montebelllo börjat blomma i trädgården och jag har gått där och väntat på att hon skulle slå ut och kollat hennes knoppar och idag kunde hon inte hålla sig längre. Hon är helt underbar och doftar ljuvligt - som en citronsockerkaka säger en del.

Jag älskar när rosorna slänger sig så där hämningslöst över staketet och kikar nyfiket ut på andra sidan och nu gör hon precis det och över det höga staketet dessutom. I love it !
Ljuvliga knoppar

Så här knoppig var hon för bara några dagar sedan. Vi skulle egentligen måla långa staketet under våren så jag klippte ner henne ganska hårt på en del av busken och sedan blev det ändå ingen målning utan den får vänta till nästa år så halva busken blev klippt  men det märks inte för hon blommar hej vilt och sträcker ut sina långa grenar åt alla håll.

Hej - här är jag, kanske hon säger där hon pressar sig fram mellan spjälorna i staketet.
Dignar under tyngden

Hon växer under en rostig portal av armeringsmatta som dignar under tyngden av en överdådig kaprifol som tyvärr inte doftar. Det är märkligt att hon kan växa så bra som hon gör där inne i dunklet. 
Döljer sig dunklet

Där inne i dunklet döljer sig också en rostig gammal ljuskrona som knappt kan skönjas i grönskan. En gång hängde den fritt - det gör den inte längre. När jag blir passionär hoppas jag att jag skall hinna med att ansa allt som skall ansas i tid. Annars får trädgården fortsätta vara lite vildvuxen, levande och rufsig.
Tidigare och tidigare blomning

Jag tycker hon blommar tidigare och tidigare för varje år - den här damen är engångsblommande så det gäller att passa på att njuta medans tid är. Klipper nog av några grenar till midsommarbuketten eftersom hon är så generös med sin blomning.

Nu hoppas jag att Claire (Austin) i den nya rabatten på framsidan så småningom också slänger sig lika ohämmat över staketet - det staketet är mycket lägre så den drömmen kan nog gå i uppfyllelse. Alla 3 rosorna har börjat växa bra och det är så roligt att följa dom varje dag. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt!

  Glad midsommar!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Underbart!
  Mer och mer uppskattar jag växter som trivs, tar för sig och inte har några hämningar (och naturligtvis inte jag heller).
  Glad Midsommar!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Så vackert - och kaprifolen passade rosen perfekt!
  Ha en riktigt trevlig midsommar och njut av rosen som valde att blomma vid en så perfekt tidpunkt.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Ljuvliga sommarbilder!
  KRAM från Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa