fredag 5 juni 2020

Nu går flyttlasset, växtstöd på plats och en flod av snokört i rabattenLägre variant flyttar in

Idag när solen gått i moln och regntunga skyar hängde över trädgården gick flyttlasset av kantnepetan Walkers Low från Rostiga rosenrabatten. Efter att jag hittat en lägre variant av samma växt som heter Junior Walkers som skall bli 30 cm hög var valet lätt att flytta en del av de höga växterna och ersätta med den lägre varianten.

En enda planta fyllde upp hela skottkärran. De lågväxta rosorna som Leonardo da Vinci försvann helt bakom jätteplantan.
Passar bättre här

Här kommer Walkers Low mer till sin rätt, väver sig in och fyller ut perfekt framför rosenbuskarna Therese Bugnet och bakom Karen Blixen. Therese bidrar med sina vackra rosa väldoftande rosor medan Karen har stora fyllda vita skönheter på sin rosbuske, dessutom har jag för flera år sedan planterat en Austin ros vid staketet som nu börjar ta för sig.

Den låga nävan till vänster blommar tidigt med små ljuvliga vita blommor och nävan vid mjölkkrukan med ljusrosa skira små blommor. När allt sätter igång att blomma tror jag att det kan bli en fin komposition.
Forsar fram ur korgen

Jag grävde upp 3 jätteplantor av Walkers Low och placerade snabbt ut dom i långa perennarabatten så dom inte skulle fatta att dom flyttades. Dom hade inte fått så djupa och stora rotsystem än så det gick lätt att gräva upp dom.

I liggande korgen i rabatten har jag nu planterat Snokört. Det var i fjol sommar jag blev så förälskad i omslaget till AoT:s sommarnummer där Snokörten rann som en flod genom en köksträdgård. Här hoppas jag att den skall forsa fram ur korgen istället och ut i perennarabatten.
Rosa knoppar innan dom slår ut

De små blommorna är ljuvliga och knopparna är åt det rosa hållet innan dom slår ut. Färgen påminner om Kantnepetan och Bergsklinten och jag får akta mig för att inte ha för mycket av den färgen så den dominerar i rabatten även om humlor och bin älskar den.
Vintersådde

Man kan ju direktså Snokörten men jag vill ha både tidig och lång blomning så jag försådde den i växthuset. Jag vintersådde och den kom igång tidigt.
Växtstöd på plats

De rostiga växtstöden med dagsländor jag fyndat hos Maria Ekberg på Österlen har nu kommit ut i ruinrabatten för att stötta upp pionerna som är på gång. Oftast kommer man på att sätta ut stöden när blommorna redan hänger så det är skönt att vara förutseende och sätta ut dom redan nu.
Älskar Sarah

Sarah Bernhard levererar i år med mängder av knoppar och jag är så glad att hon blir kraftigare och kraftigare för varje år. Den flyttade pionen från framsidan ser också ut att klara sig bra - möjligen har de allra minsta knopparna torkat men de större tror jag kommer att blomma. Hon ser fortfarande ut som att hon inte har fattat att hon flyttat, så det kanske inte är så svårt att flytta en pion ändå.


Bild innan flytten av Kantnepetorna - en del står fortfarande kvar och nya är planterade

Hoppas på mycket regn

Jag hann få ut kogödsel på alla rosorna innan regnet kom vid 16-tiden. Maken fick hjälpa mig att tömma säckarna i skottkärran - själv lyckades jag inte ens rubba dom.

Nu hoppas jag att det regnar hela kvällen och natten så trädgården blir helt genomvattnad och gödslad - det är så torrt i rabatterna trots att jag vattnat både tidiga mornar och sena kvällar. Skall bli skönt att kura inne i kväll med pussel, god mat och ett glas vin. Oj, här kom maken med ett glas rött och en skål med tryffelchips till datorn - tack min älskade !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Oj, det lät gott, ett glas rött och tryffelchips!
  Ja, det är inte alltid pioner kinkar vid flytt. Av de fem jag flyttade med till nya stället har i alla fall fyra knoppar, så det får jag vara nöjd med. Men det behövs regn här med, det är snustorrt! Fast i skrivande stund droppar det lite utanför!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 2. Vad fint! Blått är ju flott och vad fint med korgen där det väller ut. Regnat här i natt och halva dagen, välbehövligt. Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Så frodigt det ser ut med många fina växter!
  Nepetan kommer säkert att bli fin där.Tycker så mycket om nepeta.
  Själv har jag 'Six hills giant' som blir bortåt 80 cm här och det passar bra där den växer. Tyvärr så verkar de flesta ha dött sedan förra året. Det blev väl för mycket torka i vår sandjord med två torrsomrar. Men jag gläds åt de få, som överlevt och hoppas att de brer ut sig igen.
  Vissa pioner tål ganska väl att flytta under våren. Det har jag gjort med 'Karl Rosenfield' flera gånger och det har gått bra.

  Att bli uppassad med ett glas rött och litet tilltugg är så härligt, så jag förstår att du njöt.

  Kram från
  Märit

  SvaraRadera
 4. Altid så smukt, hyggeligt og afstemt
  at hoppe ind og kigge med hos dig Isa.

  Klem og dejlig aften
  Charlotte

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa