fredag 29 mars 2019

Vår på skrivbordet i växthuset
Slapp cykla i blåsten

Idag var jag på jobbet redan halv 7 - när man får skjuts när det blåser så trädtopparna viker sig då går man gärna upp i ottan för att slippa cykla i motvind och spara på krafterna.

Man kan ju ha roligare saker för sig som att duka upp vårens första penséer på skrivbordet i växthuset. Vi = andra trädgårdsnördar+jag svärmade som flugor runt en sockerbit på handelsträdgården där årets godsaker höll på att plockas upp.
Röjde undan hösten

Helt underbart att stå i växthuset och pyssla medan vinden drog runt knutarna där ute. Jag röjde av skrivbordet från höstens installationer och planterade mina fynd, bl.a. småblommiga penséer i olika färger. Älskar dom småblommiga som är så blomvilliga och precis lagom i storlek.

Dessutom hade jag turen att Blomsterlandet även hade Gyllenlack i olika färger. En klar favorit sedan tidigare år och en växt som lockar till sig humlor och bin.
Liten rostig vakterska

Min lilla fairy Hannah fick vakta hela härligheten - hon har varit med mig väldigt länge och håller uppsikt över trädgården sommartid. Hon var helt grön vid inköp och rostar sedan vackert med tiden.

I bakgrunden skymtar de fina patinerade äggen från den häftiga trädgårdsbutiken Vått och torrt på Österlen som precis öppnat för säsongen.
Ny favorit

En annan rostig varelse på skrivbordet är den lilla rostiga grisen som charmade mig totalt på Trädgårdsmässan. Redan på håll började jag prata "bebisspråk" med den och en dam som stod i närheten kunde inte undgå att höra "vårt samtal" och anförtrodde mig att precis så lät hon när hon konverserade med sin lilla hund - ingen rostig hund i gjutjärn dock utan en livs levande liten vovve.

Nu är ju jag allergiker och kan inte ha något djur så då får man hålla till godo med en rostig variant istället. Den fanns i olika storlekar och jag hade gärna inhandlat hela familjen men fick lov att begränsa mig.

Inlangad i växthuset - just nu i alla fall

Den vackra julrosen som stått på farstukvisten och som vi langat ut och in varje kväll fick nu flytta in i växthuset -  i alla fall temporärt tills vädret stabiliserats. Den rostiga gamla vispen jag fyndat på antikmarknad i Nice fick räta upp den lite så man kan njuta av den tjusiga damen. När hon nickar med böjd nacke ser man ju inte hennes förtjusande ansikte.
Rätt storlek

Penséerna har sån behändig storlek att dom oftast platsar i vad som helst - som här i en hängande burk. Patinerad naturligtvis - för att passa in i miljön.
Skrivbordslåda full med penséer

Skrivbordslådorna var klädda invändigt med tåligt papper så jag tvekade inte en sekund utan langade ner några penséer i en av lådorna. Sedan bestämde jag mig för att zink + rostigt fick bli temat. Baljor, hinkar och vattenkannor saknas inte efter många års samlande så det var bara att gå en sväng i köksträdgården och plocka in.
Några veckor kvar till påsk

När det är dags för påsk har jag säkert svidat om på skrivbordet. Älskar aldrig gult så mycket som när det våras även om det just idag bara blev lila toner. Har inte börjat tänka påsk än men när det börjar närma sig går jag all in !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och ha en riktigt trevlig helg trots blåsvädret !
Kram/Isa

2 kommentarer:

Anjas Hill sa...

ISA!
Oj, vad jag njuter av dina bilder! Du är prylsamlare precis som jag och rost är bland favoritmaterialen.
Den där grisen blev jag också sugen på . Den behöver i alla fall inte vara rädd för att hamna på tallriken...:-)
Visst är det lustigt hur man ändrar tonläget och språket när man talar till/med de små. Så pratar jag med min katt Maija.
Tack för ett inspirerande inlägg!
/Anja

Carina sa...

Det blev kalasfint efter omstylingen :) Det är härligt att gyllenlack börjat komma till Sverige - doften är helt ljuvlig så här års.

Ha det gott! Carina