tisdag 5 mars 2019

Dags att så klockrankaKämpade mot den hägrande värmen

Idag var det tungt att ge sig ut i snöyran med cykeln och jag kroknade rejält när jag cyklade hem från jobbet och sov som klubbad i två timmar under eftermiddagen och inte skall det bli bättre väder resten av veckan heller. Kylan var bitande, snön kristallklar och vinden isande när jag kämpade förbi travet i motvinden mot den hägrande värmen i hemmet.
Än har fröerna inte kommit i jorden

Så idag drömmer jag mig bort till sommarens varmare breddgrader och förlorar mig i bilder av den älskade klockrankan som jag ännu inte har sått. Har inte kommit mig för att dra fram jordsäcken och invadera diskbänken.
Gillar badrumsgolvets värme

Så i morgon får det vara dags att så årets klockrankor för hon vill gärna husera inne på badrumsgolvets sköna värme innan hon gör entré. Har en fröpåse kvar från 2017 för i fjol satt hon ingen frökapsel så då fick jag inga nya fröer. För säkerhets skull har jag köpt en påse också och skall sätta dom i två olika omgångar för att följa fröernas utveckling.
Klär in allt som kommer i hennes väg

Den här godingen är fantastisk på att klä in portalen och spaljéer med sina lianer och hos mig har hon börjar blomma i juli och blommat ända till frosten tagit plantorna någon gång i november.
Utblommat och frostnupet tillstånd

Här ser vi henne i utblommat tillstånd sent på hösten och det är ur de här kapslarna som frökapslarna sedan växer fram.
Här har vi henne i frostnupet tillstånd där det skymtar några frökapslar. Hon blir härligt röd i bladverket och mörknar ju närmare hösten man kommer.
Underbar sommarblomma

Det är verkligen en underbar sommarblomma som man blir rikligt belönad av om man planterar henne i sin trädgård. Jag brukar sätta henne i stora korgar med stor jordvolym i bra jord i ganska mycket sol i köksträdgården och där har hon trivts.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

 1. Hej Isa!
  Den är inte alldeles enkel att lyckas med, har sått den några gånger utan att den blommat, men när den blommar, då är den stjärnan i trädgården. Den skall jag så i år också.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Her har noen dårlige frø av klokkeranker kommet i jorden og står på baedromsgulvet for å få riktig god varme. Er ikke helt sikker på at de vil vokse, men det er verdt et forsøk. kanskje jeg skulle kjøpe meg noen frø for sikkerhets skyld :)

  SvaraRadera
 3. så vackra bilder. hit kommer jag snart tilbaka och kikar. Ha en trevlig helg kram nina

  SvaraRadera
 4. Jag har sått både vit och blå klockranka men inget frö har ännu grott. Ifjol grodde
  bara ett endaste frö, men jag fick ändå fyra fina plantor, eftersom jag toppade och rotade toppen. Sen upprepade jag,toppade nya plantan igen och rotade. Den sista toppen
  jag rotade , alltså fjärde plantan, fick knoppar när den var bara typ 30 cm lång.
  Kan man på detta vis "lura" dem att få blomknoppar lägre ner på stammen, eller var det bara en engångsföreteelse? Någon som vet? För annars brukar ju klockrankorna få blomknoppar först efter att de vuxit några meter. Jag tänker göra likadant i år för att testa, men först måste jag vänta på att något frö ska gro! ;)
  Fin helg!

  SvaraRadera
 5. När vinden viner runt knutarna är din blogg som en oas i öknen.
  Sådde mina klockrankor i slutet av januari, men de har inte kommit upp så det får gå ändå i år. Fantastiskt vackra i alla sina stadier.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Alltså, klockrankor engagerar mig till tusen. Jag MÅSTE bara ha åtminstone en planta varje år, helst vit, men gärna båda. Har sått i många år men vad den vill ha för att gro förblir en gåta för mig. Jag brukar lyckas till slut, men det blir många misslyckanden. Årets första försök med 6 vita fröer har inte lyckats, gror de inte på två veckor, då är det ganska kört, tror jag. Eller?
  Alldeles nyss la jag tre fröer i blöt för att så senare idag. Varm badrumsgolv kan de få, men då blir det ingen ledbelysning.
  Toppningen är ett spännande tips av flera skäl. Får jag flera plantor, kommer jag att testa. Har klockrankan grott, är den svår att hejda. Jag brukar också ha min i kruka.
  Gud, så spännande!
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 7. Måste testa denna klockranka, vacker är den också! Tack för tipset Isa...
  Skön lördag önskar jag dig!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 8. Smukke billeder af en smuk klockranka. Elsker din blog.
  Rigtig god ny uge.

  Klem
  Lone

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa