fredag 15 mars 2019

Nu gror det till min stora lyckaVarmt välkomna 

Trodde aldrig att dom skulle komma upp så snabbt som dom gjorde - årets nykomling, Zinnian. Hade jag vetat det hade jag väntat ytterligare någon vecka innan jag sått henne. Samtidigt är jag naturligtvis jätteglad över alla små groddar som sticker upp sina små huvuden ovanför jordytan och hälsar dom varmt välkomna.
Återbruk av plastförpackningar

Jag bredsår/odlar i vindruvs- och tomataskar som redan är som små växthus med hål i locket så sådderna kan andas. Det lilla växthuset med extra belysning får jobba flitigt nu och fler askar skall fyllas med efterlängtade sådder under helgen. Kronärtskocka måste ner i jorden nu om det inte redan är försent och ytterligare någon tomat samt fler zinnior.
Strösslar med zinnior överallt

Sådde alla fröerna av zinnian "Green Apple" och ett 40-50-tal har redan kommit upp. Kommer att strössla med den här vackra madammen både i krukor och i rabatter i sommar så det passar utmärkt att få så många plantor. Dessutom har jag tre sorter till som snart skall komma i jorden.

Hon får stå i sin låda ett tag till,  till det kommit ytterligare ett bladpar innan jag skolar om henne. Har bottnat med bra jord och bara toppat med såjord så hon kan ha det gott för rötterna ett bra tag bara hon inte drar iväg utan håller sig på jorden.

Tomatkompisen bredvid har också börjar titta upp sina små ögon och jag går rundor flera ggr varje dag, gläntar på locket och spanar över jordytan om det dyker upp någon ny grodd. Lycka varje gång det händer.


Här är klockrankan på väg att slingra sig upp under tidigare år och tar sin plats innan hon kommer ut i korgarna och slänger ut flera meter långa lianer under en säsong.  


Små groddar på väg upp och lyckan är total

Något annat som äntligen börjar visa livstecken är klockrankan i sin box på det varma badrumsgolvet. Sådde henne den 6 mars och i morse såg jag 3 små groddar som var på väg upp även om hon fortfarande står med böjd nacke. Vilken lyckokänsla att starta dagen med. Ingenting är som väntans tider på livstecken från en mörk jordbox med fröer full med förväntan.

Klockrankan brukar gro i etapper så det finns stort hopp om fler plantor till köksträdgården i sommar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

7 kommentarer:

Malin sa...

Ja så roligt det är när man ser något grott i ens sådder. Här tittade också två klockranks början fram i går , de vita dessutom, vilken fröjd...! Ser att du sått Red profusion tomat,
den har jag också i år, ska bli intressant att se om den blir så buskig som
utlovas! Mina Zinnior har jag inte sått ännu, de jag hade ifjol rände iväg med sån fart, att jag tänkte vänta länge med dem i år. Ha det fint!

Isas Trädgård sa...

Tack för tipset Malin - då skall jag vänta med de andra sorterna av Zinnior !
Härligt att klockrankan grott hos dig -lycka till med resten och tomatsådderna !
Kram/Isa

Anonym sa...

Är lite dålig på att så på våren, har för lite plats inne. Men nu så blev jag väldigt sugen på att sätta lite frön, får nog åka till blomsterlandet och köpa några påsar. Tar nog med mig mina små godingar M&M så att de också får välja frön.
Ha en bra helg!
Birgitta

Anonym sa...

Fick inte iväg inlägget på min adress, försöker igen och ser om det funkar.

Maribel sa...

Hej Isa!
Har väntat med mina Zinnior, det blir första gången jag sår dem. De ser ut att ta sig fint hos dig.
Ha en fin helg /Marika

Carina sa...

Underbar känsla att spana bland sådderna och se små gröna nackar :) Zinnian har bråttom och i år ska jag vänta. Eller jag har inte sått några ettåriga frön ännu om sanningen ska fram. Men till veckan så...

Ha det gott! Carina

Unknown sa...

Hej Isa, jag har igår kväll står mina Zinnian i små krukor ute på balkongen. Kommer fröna kunna överleva eller borde jag ta in dem? Är det även vanligt att man sätter ett frö per kruka? Jag satte ner 3-4 per kruka för att säkra upp..tokigt eller bra?
P.S.Fina bilder på en plats av själslig skönhet!