måndag 25 mars 2019

Idéträdgårdar och balkonger på Nordiska Trädgårdar



Fastnade för en

Det fanns ju inte bara miniatyrträdgårdar på trädgårdsmässan även om jag snöade in en hel del på dom utan även idéträdgårdar även om det bara var en jag fastnade för. Vi fick en väldigt trevlig guidning av kreatören själv Cina Monn från Sagojord.




Poetiska inslag

Förutom att trädgården var lugn och harmonisk i sin uppbyggnad, färgsättning och utformning hade den även poetiska inslag och en lite djupare innebörd där tanken var att bygga en mötesplats för alla väsen både stora och små på sin resa genom livet.




Här är den urbana hörnet av trädgården - där allting startar. Märk väl likheten med den urcharmiga dockan på bordet och kreatören själv.





En riktig vill-ha-tunna-till trädgården står i hörnet där liten docka kommit upp i skolåldern ungefär.




Nästa station är vuxenlivet eller ung vuxen som ställer de stora frågorna till sig själv. Vem är jag och vart är jag på väg - symboliserat av en bok av Karin Boye i en av fåtöljerna.





Blomstrande och grönskande tid

Nästa etapp i livet är en blomstrande tid innan allt långsamt går till vila i nästa hörn som jag aldrig fotade. Ett vackert tänk och genomförande som resulterade i en silverplats av juryn.




Lockade inte som tidigare

Utställningsbalkongerna som alltid varit mina absoluta favoriter tidigare år tyckte jag inte nådde upp till den nivån de tidigare haft. Jag förstår att alla lagt ner sin själ och vet hur mycket jobb det ligger bakom men där tror jag mässan måste göra ett nytänk på något sätt. Varje kreatör får själva stå för alla kostnader och allt jobb och är ett stort dragplåster på mässan vilket känns lite orättvist, detsamma gäller idéträdgårdarna som nu håller på att utarmas.





Den här balkongen var kreativ, vacker och grönskande av kreatörerna Undergrowth/Maria Svennbeck och Pim Bendt.





En annan balkong var italieninspirerad även om jag kanske inte kände av så mycket av just Italien - den var inbjudande och blomstrande.




Vinnande balkong

Balkongen "Trädgård för alla - härodlat, närodlat och återbrukat" av kreatörerna Skillingebyholms trädgårdsutbildning tog hem både besökarnas pris och juryns pris som bästa balkong.




Kroknade i förtid

Det var fruktansvärt mycket folk på mässan och redan en timme innan bussen skulle gå kroknade jag och var tvungen att leta upp ett lugnt hörn för återhämtning. Jag smet ut genom Östra entrén och letade upp en sittplats där jag kunde hämta andan. Tidigare år har man alltid kunnat smita undan i B-hallen längst in på cafét och vila en stund men den möjligheten var helt borta i år när en annan mässa flyttat in.




Hamstrade för flera år

Jag hamstrade Pelargonfönstrets största burk pelargonnäring till alla sommarblommor och föll pladask för en liten rostig gris som garanterat kommer att dyka upp i någon installation framöver.

Är osäker på om jag kommer att besöka mässan nästa år även om det är väldigt trevligt när man väl är där, men det kostar på. Kroppen värker flera dagar efteråt och hela helgen går åt till återhämtning.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Nog blev man besviken på både balkonger och idéträdgårdar - de som brukar vara det absolut roligaste och mest inspirerande på mässan! Nog borde varje deltagare få ett grundbelopp och inte själv behöva jaga sponsorer? Hur var det när du hade din balkong, fick du stå för allt själv då också? Och vad gav ditt deltagande dig i långa loppet?
    Jag tyckte inte heller om att allt var i A-hallen, det var bättre när mässan var uppdelad på B och C, så man kunde finna lugnare platser.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Anni !
    Tack för din kommentar ! Ja, jag fick också stå för allt själv - det enda mässan ställer upp med är utrymmet. Det krävs långa förberedelser, kontakt med sponsorer, transport, ledigt från jobbet, uppbyggnad och sedan skall allt rivas och transporteras hem igen. Mitt deltagande gav mig ingenting efter mässan utom erfarenheten av att ha deltagit. Jag tror detsamma gäller idéträdgårdarna och att det är därför det är så svårt att få deltagare.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Håller med om att det inte var lika kul med balkongerna, bara några var av intresse. Till skillnad från din, den minns jag fortfarande.Idé trädgårdarna, vet inte hur många det var,för minns bara den du visar. Vi hade en härlig dag ändå, men precis som du, så har jag längtat efter att se alla kreativa balkonger och idéträdgårdar.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa