lördag 9 januari 2016

Fröer till en dekorativ snabbklättrareKlättrar glatt

Blomman för dagen är en av mina absoluta favoritklättrare bland sommarblommorna. Så tacksam att ta egna fröer ifrån på hösten och dra upp på våren. Gror snabbt och klättrar glatt hela sommaren bara den får tillräckligt med näring, omvårdnad och kärlek.
Går lika bra att odla i rabatten som i en zinkbalja eller kruka - bara det finns gott om utrymme för rötterna, djupt i jorden.
Det är bra att tillsätta något långtidsverkande i botten så rötterna har näring hela sommaren.
Det grönskande bladverket är också vackert och dekorativt. Det räcker med några stycken plantor för att täcka ett helt klätterstöd.
Finns i många olika färgnyanser - även om det är den mörklila jag uppskattar mest och numer håller mig till.
Även om den ljust rosa också är väldigt vacker !
Nu gäller det att inte så dom för tidigt för dom gror och växer jättesnabbt och risken är att dom trasslar in sig i varandra. Is i magen är bra.
Härligt pyssel

Nu har jag gjort i ordning fröpåsar med Blomman för dagen från alla frökapslar jag plockade i höstas - härligt att pyssla med nu i januari. Vill du ha fröer till blomman på bilden maila mig gärna på isastradgard@hotmail.se så skickar jag en fröpåse. Först till kvarn gäller - begränsat antal (fröerna är tyvärr slut nu 20160111)!

I övrigt tackar jag högre makter för SVT Play en sån här kall och snöig vinterdag. Adele - live i London förgyller min lördag. Missa inte när Adele smyger sig in bland andra Adelesökande vid en audition och söker rollen som sig själv, helt oförglömligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

mormorstorp sa...

Nu blev jag rysligt inspirerad av att så Blomman för dagen! Vilka vackra bilder!! Det var längesedan jag hade den i trädgården. Så himla fin och så många varianter jag inte visste fanns. Jag njöt också av Adele igår kväll, vilken underbar röst och härlig tjej hon är!
Ha det gott!
Annica

Annika Christensen sa...

Is i magen är rätta ordetn. Alla verkar ha så bråttom med sina sådder.
Jag håller med dig det är en vacker klättrare på alla vis.
Fast jag har aldrig tagit från från den och undrar nu varför jag inte har gjort den.
Önskar dig en skön söndag.
Annika

Händigakvinnan sa...

Vad härligt du har det i din trädgård. Är inte så bra på att odla i kruka, blir lite avis när jag ser allt fint du får till;)Håller med om Adele, vilken härlig artist. Började genast googla på biljetter efter som hon kommer hit i april. Biljetterna verkar vara en aning dyra på andrahandsmarkanden...
Trevlig helg!

Barfota i mossan sa...

Väldigt vacker blomma som jag tyvärr har haft svårt att lyckas med. Tror det berott på att jag varit för optimistisk med växtpats och bara stoppat ner den i nåt tomt hål... Jag skickar ett mail till dig om några fröer på din fina om det finns några kvar. Ska ta till mig av dina tips så jag lika fina som du :-)
Önskar dig en skön helg!
Katarina

Maribel sa...

Den ser så fin ut, skall nog prova den i år. Ha det fint!
/Marika

Elisabeth sa...

Härliga sommarbilder ! Lindrar lite i snöstormen :) Jo,jag är ivrig och tänker börja så idag...hihihi....tålamod är en dygd som jag saknar ! Men börjar bara med en sort ,pelargon :)
Kram
Elisabeth

Ellan H sa...

Blomman för dagen är en favorit här också. Ibland lyckas jag dock inte alls få dem att ta sig. Fattar inte varför. Men jag brukar vara envis och provar varje år. Självklart testar jag även kommande säsong.
Tack för underbara bilder! De doftar sommar
HA det bra!

Min Grønne Verden sa...

Hvor er de fine dine snerler, og det er nogle super billeder du har taget af dem.
Det er faktisk flere år siden jeg har haft denne plante, men du har da i den grad inspireret mig til at så den i år :0) Super tilbud at du vil sende frø, men tænker det bliver for dyrt til DK.
God søndag.
Mange hilsner
Anita

HWIT BLOGG sa...

Ja jag har aldrig lyckats med denna vackra klättrare men är det näring och djup som gäller så ska jag testa i sommar igen...
Alltid lika kul att kika in till dig!
Ha en fin sköndag...
Kram från Titti

Kristina Bonander sa...

Tänk jag har aldrig drivit Blomman för dagen! Borde nog göra ett allvarligt försök och låta dem klättra uppför en ny vägg i väntan på att nyplanterade klematis satt fart.

Ha det gott
Kristina

Anonym sa...

Hej! Jag var en av de lyckliga vinnarna av en påse med pionvallmo förra året. Har tänkt maila dig foto på hur blommorna såg ut hemma i min trädgård i Trollhättan men min mobil med fotona gick sönder så det blev inga foton att visa upp. Men jag ville bara tacka dig igen, -blommorna var fantastiska o STORA, plantorna blev säkert 120cm höga!
Så TACK igen! Mvh Elin i Trollhättan