lördag 30 januari 2016

En egen lavendellundSmaka på ordet Lavendellund

En egen lavendellund - visst låter det helt fantastiskt, bara att uttala ordet gör en lycklig. En doftande lund av lavendel med en sittplats där man kan sjunka ner mellan trädgårdsbestyren och hämta kraft - japp en sån vill jag ha i trädgården. Inspirationen hittade jag i Allas nya trädgårdskalender - en magiskt inspirerande bok med en härlig ton och fantastiska bilder.
Svängd gång

Jag började ju på en plantering framför växthuset i fjol sommar och planterade 5 st lavendel som var början på en lavendelhäck. Bilden jag hade då var en rak gång fram till växthuset och lavendelhäckar på båda sidor. Efter ny inspiration om en lavendellund blir det en svängd gång i stället så de 4 st kullerstenarna (närmast i bild) som var början på gången får nu en ny riktning med massor av lavendel på båda sidor.
Jag tänker mig lavendelplantor som hänger in över den svängda gången (även om den här är rak). Så när man går så frigör man doften med fötterna - mmmm !
Jag vill nog ha en grusgång eftersom det är så snyggt med lavendel och grus med en liten stig in till en sittplats mitt i lavendellunden.

Sänggavlar med vällande rosor

Här syns rosenhäcken som jag anlade sommaren 2015 och bakom den skall lunden planteras. Tänker mig att det blir ett fantastiskt avskilt ställe att sjunka ner i en korgstol och dra i sig doften både från rosorna och lavendeln. Tänker mig också att flytta fram sänggavlarna som avdelare på varje sida om den svängda gången fram till växthuset mittemot pardörrarna. Där skall ytterligare rosor planteras som skall välla genom gavlarna.
Även soluret får en plats

Här syns platsen framför växthuset från andra hållet. Soluret som skymtar i bild tror jag kommer att passa in bland lavendeln och med rosorna som fond. Den fyndade jag på antikmarknaden i Åmmeberg sommaren 2014 och visste att någonstans kommer den att passa in.


Jag är sugen på att börja NU

Här syns hela området från framsidan även om det är en väldigt mörk bild. Mitt framför pardörrarna kommer den svängda gången (sväng åt höger) och hela området till vänster fylls med lavendel. Det blir lavendel till höger också men inte lika många. Det är tur att den frösår sig i trädgården och att jag har ett gäng fullstora som behöver flyttas.
På vår uteplats på baksidan av huset har vi också planteringar med lavendel som frösår sig som ogräs. Fattar inte hur dom kan trivas mellan plattorna !
Silverpäronet passar också in i lavendellunden med sina hängande grenar och som Nordens olivträd. Lavendeln ser ju inte så rolig ut på hösten och inte tidigt på våren heller men det är väl smällar man får ta - den ger ju igen med råge när den blommar som mest istället.
Nu drömmer jag och planerar vidare

Nu känns det bra att det blir en lavendellund framför växthuset för jag har funderat vad jag skulle plantera på den ytan för i somras hade jag ettåringar på den lilla öppna yta som vi grävt bort grässvålen från som nästan kvävde lavendeln. Dom blev liksom för höga och växte lite för bra. Japp - lavendel, silverpäron och rosor får det bli, med en sittplats och det patinerade soluret !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

 1. Det låter alldeles perfekt, lavendellund, mmmm! Nu blev jag också sugen på att sätta spaden i jorden...
  Lycka till!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Den lavendelplassen med roser høres fantastisk ut, synes jeg! Gleder meg til å se hvordan det blir!ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar sittplats, vem skulle inte vilja slå sig ner där:) . Jag hoppas så att mina lavendel klarat sig.
  Men några fröplantor har jag inte sett till, synd.
  Måste bara säga att jag läste "Lavendelhund":) Och undrade lite hur du hade skapat, format och klippt till en sådan:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Mmmm så snyggt det kommer att bli!! Du brukar alltid lyckas med dina projekt så det blir säkert hur perfekt som helst! Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Så härligt med en lund av Lavendel. jag håller på att planera lite oxå, men har inte kommit riktigt igång ännu. Men det kommer.

  SvaraRadera
 6. Lavendel, en av mina favoriter.Jag älskar när vår lavendeln blommar längs jordkällarens tak i skiftet juni-juli.

  SvaraRadera
 7. Ser med spänning fram emot att följa ditt projekt! Kommer säkert att bli hur fint som helst!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Visst var den fin kalendern. Jag har en tjock härlig lavendelhäck utanför mitt växthus.
  Det var det första jag satte när det stora växthuset var färdigt. Sedan har jag satt silverpäron i den så det gråa och blå möts.
  Jag kan skicka en bild om du vill se?
  VAd fint du skriver och vad man känner att älskar trädgård. Alltid så ro fyllt här hos dig.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 9. "Lavendellund"; det var minsann ett vackert ord.
  Jag ser fram emot att följa projektet här på bloggen, när säsongen väl kommer.
  Må så gott i veckan som kommer!

  SvaraRadera
 10. Ja du, en lavendellund vore något att sitta och drömma i...
  Såg den kalendern i affären, då ska jag köpa den! Ja nu vill man sätta igång med fröer, få fingrarna i jorden men man får väl hia sig lite och fortsätta bläddra i trädgårdstidningar :)
  ha en skön kväll!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Åååååååååååååååååå :D :D :D Love it ! Vet inte vad det är med mig och lavendel men hos mig trivs de inte :( För kallt och för lerigt men åååååå vad det är synd ! Drömmer ju också om rosor och lavendel tillsammans och stora lavendelfält :) Det där kommer att bli Jättesnyggt ! Kör på och sen när det har växt till sig kommer jag och dricker kaffe i din lavendellund :D

  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa