lördag 2 januari 2016

Lite lyxmat till småfåglarna



Egen fågelmat

Jag ville bjuda småfåglarna på något riktigt gott så här i början av nya året och hittade ett recept i en tidning som verkade enkelt.




Du behöver:

500 gram kokosfett
1,5 dl solrosfrön
2 dl torkade tranbär (tog russin istället)
2 dl hasselnötter
Hackat skal från tre clementiner
Porslinsformar eller pappersmuggar
Hampasnöre

Så gör du:

Smält fettet i en kastrull på svag värme. Blanda i de torra ingredienserna och rör om. Häll upp blandningen i formarna. Knyt en ögla av snöret och stoppa ner knuten djupt i den fyllda formen så att öglan sticker upp ur mitten. (Jag stoppade ner snöret först och sedan fyllde upp formarna). Låt stå i kylen tills fettet stelnat. Stick ner en provsticka längs sidan av formen och rucka till innehållet lossnar från formen. De lossnar väldigt smidigt och lätt.




Nu hoppas jag att småfåglarna hittar de lyxiga talgbollarna också som jag hängt ut på lite olika ställen i trädgården. I dag yr snön utanför fönstret och även fast termometern visar på nollan är det isande kallt och ogästvänligt ute.




Innedag - idag igen

Jag frös snabbt in efter att ha hängt upp talgbollarna. Det blir nog en innedag (idag igen) med tidningar, böcker, korsord och någon bra film på TV. Laddar batterierna och drömmer om kommande dagar i trädgården. Kanske blir det även en yogastund nu när hostan äntligen gett sig - dags att hitta tillbaka till goda vanor igen så här i början av nya året.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla kommentarer i förra inlägget - jag blir så glad över vad ni skriver !
Kram/Isa

13 kommentarer:

  1. Sånt där pyssel är roligt. Jag brukar också göra egna talgbollar och brukar trycka ner allt möjligt. Resterna från årets nötter och mandlar är perfekt, men mandarinskal lät ju roligt och vackert.
    Hoppas hostan ger sig snart! Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Vad fint det blev till fåglarna! Skal från clementiner har jag inte sett förut men det blev dekorativt verkligen. Hoppas du får många trevliga fågelgäster.

    Ha det gott
    Kristina

    SvaraRadera
  3. Nyårsfest för småfåglarna oxå.Det är viktigt att ta väl hand om sina trädgårdsgäster.

    SvaraRadera
  4. Hej - dine småfugle er heldige at du laver sådan noget fint mad til dem :-) Det ser godt ud!

    SvaraRadera
  5. God fortsättning.
    Så gott och härligt för fåglarna.
    Varför har man klementinskal i?
    Hoppas du njuter framför TV snart skall jag också lägga mig där.
    Gräslig kyla här med och bara några få flingor.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  6. Vackra att se på också.....Ser aptitliga ut.
    Kram Luna

    SvaraRadera
  7. Oh fint så inspirerande blir mitt projekt i morgon! tack för tipset! God fortsättning!

    SvaraRadera
  8. The birds will be grateful for such delicacies !!
    Have a wonderful New Year !!

    SvaraRadera
  9. Vad duktig du är! Vi har mycket råkor, kajor och skator som på något märkligt vis hittar ner till det lilla lilla fågelbordet i vår lilla lilla trädgård. Jag får vira fårnät runt så att småfåglarna kan ta sig in och ut. Annars äter de andra upp alltihop på ett ögonblick. Hopplöst!
    Jag slappar också! Det är så skönt!! Men snart dags att ta sig i kragen...
    Allt gott!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  10. Vad duktig du är! Vi har mycket råkor, kajor och skator som på något märkligt vis hittar ner till det lilla lilla fågelbordet i vår lilla lilla trädgård. Jag får vira fårnät runt så att småfåglarna kan ta sig in och ut. Annars äter de andra upp alltihop på ett ögonblick. Hopplöst!
    Jag slappar också! Det är så skönt!! Men snart dags att ta sig i kragen...
    Allt gott!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  11. Blev ju jättefint! Nu står de sig nog väl småfåglarna. Första gången jag ser ett recept med skal i. Även här kurar vi inomhus både katter och människor.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  12. Mina fåglar får köpemat från ld, en ny frökedja varje lördag...dina var fina att titta på.

    SvaraRadera
  13. Det receptet ska jag prova någon gång :) Ser ju både vackert och gott ut ! Så får vi se om mina finsmakare tycker om det ? Hihihi....

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa