måndag 1 februari 2016

Böljande kransveronica i Drömparken

Kransveronica i Drömparken


Vill byta ut

Kransveronica är en sån där växt som jag sett i andras trädgårdar, som här i Drömparken i Enköping och blivit förälskad i. Har en sort själv i perennarabatten men den har mer ett upprätt växtsätt och inte så där vackert böljande som det här exemplaret.

Hade tänkt byta ut mina riddarsporrar som blommar över alldeles för snabbt och bildar ett "hål" i rabatten på två ställen. Antagligen står den för torrt men den här damen vill också gärna ha det lite fuktigt om fötterna så det kanske är lika illa - men jag kan inte låta bli att prova.


Kransveronica i Drömparken


Lång blomningstid - me like

Gillar både den vita och den ljust lila veronican som jag tror är en Lavendelturm. Längst bak i rabatten där solhattarna växer tror jag den skulle passa väldigt bra. Dessutom är blomningstiden lång från juli - september och växten så stadig att den inte behöver något stöd.


Kransveronica i Drömparken


Kransveronican blev vald till årets perenn 2006 och passar även bra till stjärnflocka och sköldpaddsört. Båda finns i min perennarabatt. 
Komposten nästa

Visst är riddarsporrarna ståtliga när de börjar knoppas men de lyckas alltid blomma som bäst när vi är bortresta under sommaren och snabbt blomma över. Här ser dom ju väldigt taniga ut förresten - tror bestämt jag skall flytta dom till ett ställe där det är ganska fuktigt och där jag har haft svårt att få något att växa - i närheten av köksträdgården eller också får dom helt sonika flytta till komposten.
Det är ett himla sjå med nedklippning någon gång i senare delen av juli. Tänkte jag skulle slippa det i fortsättningen och plantera något som håller hela säsongen istället och som fyller upp bra mot staketet.  
Ibland får man dölja "hålen"  med något annat grönt men riddarsporrarna tar ju upp ganska mycket plats så det är lite svårt att göra något bra av det.
Så här ser mina kransveronicor ut som står i bakkant i mittpartiet i perennarabatten - de älskas av humlorna som gärna sitter i de avlånga axen. Men visst har den ett helt annorlunda växtsätt än veronican på den första bilden?
Goda grannar

Jag tror att både sköldpaddsörten och kärleksörten skulle trivas bra tillsammans med kransveronican. Det kanske ändå är den vita som passar bäst som på första bilden eller varför inte den ljusrosa Pink Glow - ja ni hör ju hur jag velar mellan olika färger - bestämmer mig nog först när jag står där på handelsträdgården med plantorna i handen.

HÄR och HÄR hittar du mer info om kransveronica. Finns tydligen massor av olika sorter !

Har du någon kransveronica i din trädgård ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag suger åt mig all inspiration i dina fina inlägg, perfekt nu när jag planerar nytt för gavelrabatten.
Jag har en kransveronika, tro det är 'Pink Glow'. Den är ljusrosa med betoning på ljus.
Jag håller med dig om riddarsporrarna att det bli ett hål i rabatten, men du har ju löst det jättesnyggt med stolen med krukan på.
Ja det ser ut som om det är olika växtsätt på din kransveronika och första bilden. Din ser stadigare ut.
Kram Maria

Juve Aríns sa...

Me encanta tu blog, las fotografías.... todo es hermoso. Tengo un problema...y es con la traducción.... que no me funciona el translate del idioma.

Merja sa...

Har också tänkt skaffa en vit Kransveronika. Den på första bilden ser flergrenad ut mot din. Har en blå/lilafärgar som inte grenar ut sig. Kommer inte ihåg namnet nu.
Fina inspirerande bilder:)
Önskar dig en bra vecka!

Eva-Lotta sa...

Så underbart fina rabatter du har. Och så fina kransveronikor. Snacka om att kunna måla med perenner. Vår trädgård är bara 4 år så här kan inte "målas" ännu. Jag har en ljuslila kransveronika som är stor och vid och en nyköpt vit klen planta. Båda mina sorter är nog upprätta. jag har snustorr jord men de klarar sig ändå, möjligtvis så brer de ut sig betydligt långsammare i om de vuxit i fuktig jord. Vad har dig mörklila Kransveronika- en sån vacker färg. En sån vill jag försöka att få tag i. Håller med dig om riddarsporrarna, de blir ju så fula efter blomningen och ser ju inte roliga ut efter nerklippning heller. Bara ihåliga rör som sticker upp. Men jag gillar riddarsporrar men har ingen bra lösning på hur man kan trolla bort det fula-ännu.

Solstrimmor sa...

Flyttade också mina gigantiska Riddarsporrar till annan plats just för att det blev så fula hål efter dem. Jag har bara gott att säga om Kransveronika, hade flera vita, Album, som blommade fint hela säsongen. Så satsa på den böljande sorten du. Sen en annan älskling som är fantastisk är Höstsilveraxet. Finns också flera olika sorter som doftar helt underbart!

Idag ska jag utnyttja ett visst kort:)
Ha en fin dag!
Kramar från Eva-Mari

Elisabeth sa...

Underbara :D Köpte min första kransveronika förra året efter att ha sett dem i lite olika besöksträdgårdar...en pink glow blev det :) Den sitter ensam och tanig i perennlandet :D hihihi...men nu undrar jag om man ska klippa ner dem helt nu på våren ,som man gör med de flesta andra perenner...vet du ? Jag menar ,orkar de komma hela vägen nerifrån ? Vill ju inte råka ta död på den nya växten ! :O
Det blir nog jätte vackert med vita eller ljust rosa kransveronikor hos dig i bakkanten av rabatten men släng för guds skull inte dina riddarsporrar ! Sett dem utmed nån vägg så du kan binda upp dem..garage? Förråd? Lite halvskuggit kanske....
Ser fram emot fikastunden ;)
Kram
Elisabeth

Ulrika Johansson sa...

Superfina BRA växter! Vi har tre olika en ljuslila och en vit som jag inte vet vilka namnsorterna är och den rosa Erica. Erica blir inte lika hög som de andra.
Ha det gott!

Meta sa...

Håller med dig om riddarsporren. Den är fin men så kortlivad speciellt om den står varmt och torrt. Mina torkade bort det året sommaren var så varm och sen har det inte blivit fler där. Däremot har jag stormhattar och de är bättre. Kransveronikan blir säkert bra. Du får pröva man vet inget förrän efter det.
Ha det gott, nu kryper jag ner i sjuksängen ett tag till i gråvädret
Kram Meta

Sofia sa...

Tyvärr har jag inte det...men skulle verkligen
vilja ha!! De är super fina!
kramis Sofia

Annika Christensen sa...

Dina rabatt är så fint. Aha säger du det om riddarsporrarna och jag som tänkte plantera några i sommar. Kransveronikan verkar vara lite tåligare och varar längre.
Alltid skall det vara så svårt att välja.
Allt gott
Annika

Anonym sa...

Gillar riddarsporrar och tycker inte det gör något att de blommar över snabbt, det finns ju annat bredvid att titta på. Jag klipper inte ner dem utan låter dem stå kvar. Ser det för skräpigt ut viker jag ner stjälkarna lite bakom annat.
Kransveronikor har jag flera, mycket trevlig perenn! Mina höga vita har tyvärr inte så mycket stöd som den skulle behöva av sina grannar, så den måste jag binda upp.
Kram Kristina