Vill lära mig glutenfritt brödbak !
Är man allergiker får man hela tiden leta nya vägar till bra mat ! Sedan jag även plockat bort gluten från min kost (förutom fisk, ägg, soya och mjölk) har jag blivit mycket piggare, har mindre värk i kroppen och mindre eksem. Dock har jag inte hittat något bra brödrecept att baka efter. Oftast har jag tillsatt för mycket mjöl så brödet blivit stenhårt. Degen blir ju så lös med glutenfritt mjöl !
Förra lördagen var det en konditor med på Nyhetsmorgon som bakade glutenfritt bröd direkt i rutan och jag satt som klistrad. Nu äntligen skulle jag väl lära mig glutenfritt brödbak !
Brödet som Oscar bakade såg jättegott ut och jag gjorde ett försök under veckan dock utan det durramjöl han lovprisade som ersättning för vanligt vetemjöl. Jag använde mjölet i den blå påsen på bilden istället.
En del av hemligheten med brödet är nog att man skållar linfrön, som får svälla och häller i. Dessutom innehåller receptet ganska mycket fiberhusk som gör att det blir saftigt och gott. Linfröfrallor heter recepet och man får ut cirka 12 st frallor.
Gudomligt gott bröd !
Brödet får en god skorpa på över- och undersida och smakar GUDOMLIGT GOTT ... precis som nybakat bröd skall smaka .... !! Vilken lycka att hitta ett recept som fungerar ... fick lov att baka brödet igen idag så det finns morgonbröd under veckan. Istället för nyponmjöl i receptet använde jag majsmjöl.
HÄR hittar du receptet !
Ha det så bra alla !
Kram/Isa
PS. Nästa utmaning blir glutenfri semla utan mjölk och ägg ... har span på lite alternativ DS
20170907
På begäran lägger jag nu ut receptet eftersom länken tydligen försvunnit. Lycka till med baket !
Ingredienser:
2 dl kokande vatten
1 dl linfrön
5 dl durramjöl
1 dl potatismjöl
½ dl nyponmjöl
1½ msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
4 dl kallt vatten
½ dl olja
½ dl mörk sirap
Gör så här :
1. Slå på det kokande vattnet över linfröna, blanda och låt dem svälla i rumstemperatur ca 10 minuter. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke eller degblandare.
2. Blanda sedan jästen i vattnet, häll i oljan och den mörka sirapen. Häll nu degvätskan över de torra ingredienserna och tillsätt sedan linfröna. Bearbeta hela degen ett par minuter.
3. Häll lite durramjöl eller rismjöl på bakbordet så att degen inte fastnar. Dela degen i två delar och rulla varje bit till en rulle. Dela sedan varje rulle i 6 delar, doppa snittytan i linfrön och låt jäsa på plåt ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden, ganska högt upp, 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Tips! Durramjölet kan bytas ut mot sojamjöl eller rismjöl. Det är kletigt att baka glutenfritt - ibland kan det hjälpa att olja in händerna.