fredag 28 augusti 2020

Omgiven av mina älskade pelargondamerVackrast nu

Pelargonerna i växthuset är nästan vackrast nu och fram tills dom skall in till vinterförvaring någon gång i oktober beroende på när kylan kommer. Efter en hel säsong med pelargonnäring från Pelargonhuset prunkar dom verkligen i växthuset.
Känslig för färger

Rosenknoppspelargonerna är nästan vackrast men jag älskar alla sorters pelargoner - i alla fall om de är rosa. De röda, orange och aprikosa har jag lite svårt för - möjligtvis kan de få bryta av bland de rosa men annars undviker jag dom. Ibland har någon pelargon varit felmärkt som man köpt och visat sig vara röd och då har den ändå i de flesta fall fått vara kvar på nåder.
Klipp, klipp

Så fort blommorna börjar bli fula klipper jag av dom för att göra plats för knopparna att få kraft att utvecklas i stället. Har jag inte gått en runda på några dagar blir det många överblommade som faller för sekatören.

Sprider harmoni och lugn och ro

Det är alla mina pelargondamer som står för trivseln i växthuset och tillför både färg, charm och harmoni. Jag trivs med att gå runt och pilla med dom, plocka gula blad och klippa överblommat. Det är som en meditation och lugnar ner sinnet efter en dag full med siffror. 
Favoriterna

Längst upp till vänster och längst ner till höger tronar rosenknoppspelargonen Princess Filippa - en av mina favoritpelargoner liksom Appelblossom längst ner till vänster. Skulle kunna ha hur många som helst av dessa sköna damer som man aldrig tröttnar på. 
Blommar oavbrutet

Längst bak har pelargonen Torsång hamnat som blommar oavbrutet hela säsongen om man är flitig med att ta bort överblommat. Väldigt tacksam att plocka sticklingar från som lätt rotar sig. 
Tänker på de små

Har en del pelargoner i småkrukor som skulle behövas planteras om innan vinterförvaringen. Dom klarar vintern bättre om dom inte står i för små krukor. Det gäller bara att få plats med dom också, men det är ett senare bekymmer - nu får man passa på att njuta av dom istället.
Mårbackan - min paradblomma

Vanliga billiga zonalare gillas också högt - dom kan bli väldigt stora och fina under en säsong, sedan brukar jag tyvärr glömma dom i växthuset en sen frostnatt men min stora Mårbacka henne glömmer jag aldrig. Hon får paradplatsen i förrådet vid fönstret. 

Nästa år måste jag nog plantera om henne - det har jag sagt de senaste 6-7 åren sen blir det aldrig av när våren kommer i alla fall. Hon brukar ta sig fint ändå med ny jord uppe på krukan och pelargonnäring från Pelargonfönstret som nu börjar ta slut eftersom det inte var någon Trädgårdsmässa i år pga Coronan där jag brukar fylla på förrådet. Tur att jag hade kvar sedan förra året.

Nu börjar doften från fiskröken leta sig in till datorn där jag sitter och snart skall vi mumsa på makens goda rökta röding med skagenröra - med ett glas vitt till är det lätt att luta sig tillbaka och njuta av en skön fredagkväll. Och det bästa av allt - en hel ledig helg som väntar runt kröken. Utan några siffror som skall sammanställas. Mmmmmm. (även om jag älskar mitt jobb). 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa


PS. Kika gärna in på Trädgårdsfägring för att se vad andra trädgårdsbloggare har för sig DS.

11 kommentarer:

 1. Degli esemplari bellissimi :) Un angolo che ispira davvero molto!

  Buona serata :)

  SvaraRadera
 2. Åh Isa! Alla dina vackra pelargoner♥ Otroligt vackert.

  SvaraRadera
 3. Som en romantisk dröm, så oerhört vackert i din rosa värld!

  SvaraRadera
 4. Ja vem skulle inte trivas i ditt fantastiska växthus? Förstår att pelargonerna gör det :)
  Nästa år ska jag ha mer pelargoner i växthuset, inte bara en massa tomater o gurka...
  Ha en fin helg, vila & njut!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 5. Altid ligner der en million hos dig Isa.
  Så utrolig smukt.
  Jeg har nu lært på mit job hvordan de blomster skal nippes.
  Det har jeg aldrig vist før.

  Klem og dejlig søndag
  Charlotte

  SvaraRadera
 6. Så många ljuvliga pelargoner du har. Men jag håller med dig, Mårbacka tar nog priset. Ha det bra.

  SvaraRadera
 7. Hej Isa!
  Så många fina pelargoner du har. Har för första gången lyckats med två pelargoner, som jag köpte på bygghandeln. De står ute på altanen och har blommat överdådigt hela sommaren. Får försöka övervintra dem.
  Ha det gott /Kram, Marika

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. chodzi o otrzymanie szczepek - zakup

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. chodzi o otrzymanie szczepek - zakup

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa