lördag 16 maj 2020

Projekt framsida - träden på platsBottenympade exemplar blev det

Idag kom äntligen de efterlängtade träden.  Precis när jag höll på att gräva upp en Hosta ur rabatten på framsidan stannade pickupen från Trädgårdsväxter till och lastade av tre Silverpäron. Blev jätteglad för jag var inte säker på om dom hade lördagsutkörning eller inte. Jag var till Handelsträdgården 3 ggr innan jag bestämde mig för bottenympade exemplar.

De toppympade hade en väldigt liten krona och kändes inte som att dom skulle bo i just min trädgård. Dessutom visade det sig att min lokala trädgårdsförening - Adolfsbergs Trädgårdsförening var inbjuden en kväll under veckan med 20 % rabatt på alla växter - inklusive träd. Så det passade ju perfekt. Dessutom var det så trevligt att få träffa andra trädgårdsnördar nu när alla övriga trädgårdsbesök och aktiviteter är inställda.
Så det var bara att sätta igång att gräva för att se om det skulle bli så som jag drömt om. Maken skruvade trädringar medan jag grävde upp hålen igen som grävarn gjorde i mars.
Var flitig på morgonen

Första trädet på plats ! De bottenympade har grenar efter hela stammen och jag får gå runt med sekatören sen och putsa till lite. Lavendelhäcken är rensad, ansad och gödslad och gräsmattan trimmad och kanten mellan lavendelhäcken och gräsmattan kantskuren - det hann jag göra under morgonen innan träden anlände.
Ibland behövs maskiner

Trädgårdsplattorna runt huset har fått mossbeläggning och ser väldigt fula ut i jämförelse med de rena exemplaren som ligger på den nya lilla uteplatsen på framsidan så maken investerade i en maskin som borstar rent. Det är lite roligt för så fort det är maskiner inblandade är det plötsligt lätt att få sällskap i trädgården.
Det är nog bra med maskiner ibland för då kan vi få bort mossan som växer vid muren på asfalten också.
Lavendel och Silverpäron =  match made in heaven

Är jättenöjd med träden och trädringarna som kommer att rosta så småningom och få vacker patina. I fantasin ser jag en blomstrande lavendelhäck och ett skirt grenverk som rasslar i vinden på Silverpäronen i bakgrunden.
Claire Austin har flyttat in

Det var här jag höll på under förmiddagen när träden anlände - den nya rabatten vid staketet på framsidan som inramas med samma sorts sten som efter långa perennarabatten. 3 st Austin rosor är planterade - Claire Austin har stora cremevita blommor, blir 140 cm hög och jag ser för min inre syn hur hon slänger sina vackra blomstergrenar över staketet och bjuder förbipasserande på sin skönhet. Dessutom får jag en skön syn inne från köket och det har jag verkligen saknat.

Beställde rosorna från Horto Green och dom har klarat sig väldigt bra i sin förpackning i förrådet innan dom kom i jorden. Dom levererades barrotade.
Vill ha vintergrönt i rabatten

En klotthuja - Little Giant har också hunnits planterats, den blir ca 1m i diameter och behöver inte klippas utan behåller sin klotform. Jag vill ha en del vintergröna växter i den här rabatten för att få en snygg struktur året runt. Det kommer att flytta in fler och massor av frösådda sommarblommor för att fylla upp rabatten i år. Håller också på att flytta växter som platsar från rabatten till höger - det får bli lite i taget.
Förstörd gräsmatta

Gräsmattan blev ju helt förstörd efter all grävning i mars - vi får se om vi väljer att lägga på gräsmatta på rulle eller sår i gräsfrön.

Nu har jag trädgårderat klart för idag och får ladda batterierna inför morgondagen istället. Är så nöjd med dagens insats och hur trädgården på framsidan växer fram.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

8 kommentarer:

 1. Shit vilket jobb ni gjort idag. Men himmel så fint det blir. Silvetpäron är ett favorit träd himla fina. Fint med den nya rabatten. Trevlig trädgårds helg kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lovisa !
   Tusen tack ! Det har varit mycket jobb men det känns så skönt att äntligen ta ett helhetsgrepp och göra om allt. Hoppas du haft en riktig skön helg i trädgården !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Oj, vad ni jobbat! Ser allt framför mig hur fint det blir med rosor, lavendel och silverpäron. Ska bli kul att följa.
  Allt gott och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette !
   Härligt att du delar min bild - vi trädgårdsmänniskor har den förmågan !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Hm...ett silverpäron ska väl kunna hitta sin plats i min trädgård tror jag! Ja jag får alltid så mycket idéer och inspiration när jag kikar in till dig Isa :)
  Så var det söndag igen!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   Så roligt att du blir inspirerad när du kikar in till mig - ett Silverpäron får alltid plats.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 4. Vad fint det blir, vilket jobb ni gjort! Älskar silverpäron, hade ett i min stora trädgård, men det var ett med stam, men de här såg fina ut de med! Så fint med den där kantstenen ni har också!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla !
   Tack snälla ! Det är så roligt att se hur framsidan växer fram och hur Silverpäronträden utvecklas.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa