onsdag 28 maj 2014

Sommarblommor i de stora olivkrukorna !Lime tillför stuns och grusnejlikan väller över kanten !

Varje år funderar jag på vad jag skall ha i de stora olivkrukorna framför växthuset och varje år blir det ett hopplock av vad handelsträdgården har just då jag råkar kliva över tröskeln.

I år hade jag tänkt ha höga rosa paradisblomster i mitten som jag sådde i våras men dom är fortfarande små plantor som först nu fått fart. Så dom får stå på tillväxt och hamna någon annanstans.

Istället blev det lila hänglobelia (som jag också har sått och som fortfarande är väldigt små och får växa till sig) som får stå för hänget efter krukan, limefärgad palettblomma som tillför lite stuns, ljuva stjärnöga kan jag bara inte vara utan, får utgöra stommen och det höga och en vit grusnejlika får välla så där snyggt och värdigt över kanten på krukan (förhoppningsvis - om den inte torkar ut och dör innan dess).
I går kväll var det jättekallt, blåste nordan och temperaturen skulle kunna falla ner mot tre plus. Alla sommarblommorna fick flytta in i växthuset över natten för att inte riskera något.
Det är bara en vecka sedan jag planterade växterna men de har redan vuxit till sig ganska bra. Krukorna jag planterar i är av plast och passar precis i de höga olivkrukorna så de vilar på kanten och inte syns att de är insatser. Bra jord och långtidsverkande gödsel i botten hoppas jag skall göra att de blommar ända till hösten.


 Här kommer lite bilder från tidigare krukår:

Det är roligt att titta tillbaka och få nygamla idéer med sig framåt till årets krukplanteringar - fler terrakottakrukor skall fyllas med det romantiska temat och ställas ut !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

12 kommentarer:

Susanne sa...

Så härligt och inspirerande. Vilka ljuvliga kombinationer och " limen växten" gjorde sig så snyggt till de övriga växterna.
Ha en skön ledighet!
Mvh
Susanne

Jenny sa...

Men vilka härliga somriga bilder! Det är precis såna man vill glo på under vinterhalvåret för att låtsas som att mörkret inte finns. Paradisblomster sådde jag en hel påse, det blev EN planta. Har haft otur med dem förr också, själva sådderna alltså, de som gror brukar bli fina. Jag får se fram emot min enda planta i år.

/Jenny

Anna Vattenkanna sa...

Mumsfilibaba! Så läckert tycker jag som kör på samma färgtema i uterummet i år. Hoppas ditt paradisblomster sätter lite sprutt, de kan ju vara tjuriga de rackarna.

Kram

Anonym sa...

Vilka härliga krukbilder! Hoppas ni har bättre väder än jag i Wales. Här är det kallt, ca 14 grader och duggregn, usch!!!

Annika sa...

Så vackert, så romantiskt! Tack för inspiration!

Meta sa...

Så mycket vackert du har haft genom åren.jag njuter av din bilder och får en massa inspiration.
Önskar dig ett fint slut på veckan
Kram Meta

Ulrika sa...

Så fint det blir! Smart med "insatskruka" så du inte behöver fylla hela de stora med jord varje år.
Snart dags för den årliga resan söderut? Några tips på vart jag ska bege mig om jag ska på österlen-trädgårdstur?
Ulrika

Rost och rädisor sa...

Men, Isa... Det är ju bara så överdådigt och fantastiskt vackert att jag saknar ord och ditt växthus kan jag inte se mig mätt på. Det är verkligen en fin kuliss till krukfesten.
Här blir det frost i natt, så jag är glad för att det inte blivit några sommarblommor att tala om än och att jag inte planterat ut pumporna. Det räcker med att täcka hela grönsakslandet och planthuyllor utomhus.

Ha det fint
Anette

Lisa sa...

Härligt att komponera i krukor. Vilka fina bilder ! Jag njöt också av fina bilder från Karlslund. Vi var där för ett par år sedan, men nu ser det ännu finare ut. Pionstödet var supersnyggt ! Tack för din hälsning hos mig :-) Ha det fint ! Kram från Lisa/Lisas trädgård

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Oj vilken blompralkt!! Vad du fixar!

Passa på o njut av allt nu!

Kram :)

HWIT BLOGG sa...

Åh himmel så vackert du har det och vilken blomprakt! Helt underbart!
Massor av inspiration...
Önskar dig en skön helg!
Kram,
Titti

Ellinor Häggström sa...

Väldigt vackert. Så pysslig du är! Förändra utsidan av växthuset med olika blomsterkompositioner från år till år är en jättebra idé. Jag är lite dålig på sånt - kör mest samma från år till år. Tack för inspirationen.

Ha det fint
/E