torsdag 8 maj 2014

Krönika! Aromrik sommarmiddag en soldränkt dag !


När regnet vräker ner utanför fönstret och över trädgården för tredje dagen på raken är det härligt att drömma sig bort, bort till en aromrik sommarmiddag i växthuset en soldränkt dag!


Måltiden i växthuset - en aromrik liten krönika!

Sommaren blomstrade för fullt och semestern var snart slut. Vi hade bestämt oss för att utnyttja de sista varma, soliga semesterdagarna och äta kvällens middag i växthuset i vår lummiga trädgård. Med båda pardörrarna öppna åt olika håll blev det ett behagligt genomdrag en ovanligt varm sommarkväll. I växthuset som vi byggt själva av gamla fönster och tegel med över 4 meter till nock tillbringade vi mycket tid under sommarhalvåret.

Det var hemtrevligt inrett med en sliten korgmöbel och ett bord med utdragbara skivor så att många fick plats. En gammal nött snickarbänk fick tjäna som både planterings- och buffébord och överallt trängdes mina älskade storväxta pelargoner av olika sorter i sina patinerade, ärgstänkta terrakottakrukor tillsammans med apelsin- och fikonträd som nu dignade av solmogen frukt.




Maken hade lagt oxfilén i marinad redan på morgonen innan vi åkte iväg för en liten utflykt. En marinad gjord på aromrik olivolja, kvällens rödvin och olika sorters kryddor plockade i vår lilla köksträdgård i direkt anslutning till växthuset.

Nu samsades nyhackad färsk basilika, persilja, timjan och dragon i marinaden. Några pressade vitlöksklyftor från den egna skörden fick bli sista touchen tillsammans med nymortlad peppar. Nu fick filén ligga där och vältra sig i klassiska sommarsmaker tills grillen tog vid.




Från den lilla nyöppnade franska delikatessbutiken nere på stan hade vi inhandlat krämig buffelmozzarella till kvällens förrätt. En mozzarellasallad där egenodlade tomater spelade huvudrollen. Vilken lycka att gå ut i köksträdgården och plocka solmogna varma italienska tomater. Så närproducerat. Så gott. Så mycket smak.

Med taggad kökskniv skivade vi varsamt upp de solvarma tomaterna och mozzarellan som varvades på en blåtonad tallrik ackompanjerad med blad från köksträdgårdens doftande basilika. En välsmakande olivolja från Provence ringlades över och slutligen toppades anrättningen av några peppriga varv med svartpepparkvarnen och smulad havsstänkt flingsalt.




Vi slog oss ned i varsin skön och nersutten korgstol i växthuset med en förrättstallrik i handen och ett glas svalt italienskt Solosole Vermentinovin framför oss. Den salta krämiga mozzarellan gifte sig fint med de söta solvarma tomaterna i gommen.

Vi njöt i kvällssolen och av dofterna från köksträdgården som pustvis sköljde över oss vid de vidöppna pardörrarna samtidigt som fransk musik på låg volym strömmade ur Cd-spelarens högtalare och fontänens vatten stilla porlade i bakgrunden. Just den här kvällen hade grannarna tagit ledigt från gräsklipparen och inget ljud utifrån störde oss.




Doften från grillen som maken tänt innan vi satt oss i växthuset tilltog. En doft från rosmarinkvisten som låg på de glödande kolen omfamnade trädgårdens baksida och snart låg även den hela oxfilén på grillgallret. Maken skötte grillen medan jag strosade runt i köksträdgården och plockade olika sorters salladsblad i vackra färger.

Den mörkvioletta ärtskidan Shiraz, den lilla söta djungelgurkan, nyuppdragna spröda rädisor, alla åkte de ner i min korg för att tillsammans ingå i en god sommarsallad till oxfilén. Även några nyskördade majskolvar åkte ner i korgen och blev strax sällskap med köttet på grillgallret.




Jag dukade fram den nyskördade sommarsalladen och en kryddig tomatsalsa på den slitna snickarbänken tillsammans med fransk olivolja, fikonbalsamvinäger och rört smaksatt smör medan maken skar upp den helstekta oxfilén och de grillade majskolvarna. I vinglasen väntade en ljuvligt rundtonad Amarone Tamassi. Medan solen ödmjukt sänkte ner sitt huvud i väster åt vi njutningsfullt vår måltid på farmors vackra gamla spruckna tallrikar från Gustavsberg.

Som avslutning plockade jag färska hallon i buskaget på andra sidan växthuset. En egengjord mangosorbet låg redan i frysen och väntade och knäckflarnen var bakade en regnig dag i väntan på en mysig middag för två i växthuset. De mogna röda hallonen lyste på den solgula sorben som toppats med några gröna blad från citronmelissen.



Nu började det kvällsskymma och jag tände ljusen som var utplacerade lite överallt i växthuset. Allt från små värmeljus i ljuskoppar till den stora golvljustaken i smide gav en mysig stämning i växthuset som även spred sig utanför i de höga ljuslyktorna som omgärdade växthuset vid de olika pardörrarna.

Vi satt länge kvar i kvällsmörkret och samtalade över ett svalt glas vin i skenet från de fladdrande ljusen. En liten igelkott kom spatserande förbi och vädrade nyfiket åt vårt håll innan den försvann in genom häcken. Musiken hade tystnat och nattens egna ljud blandades nu med våra lågmälda röster. En och annan filt togs fram och las över nattfrusna axlar. Pardörrarna drogs igen och tystnaden lägrade sig över växthus och trädgård.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Lägenheten från förra inlägget blev såld direkt efter visningen tack vare T:s fina styling !DS.

12 kommentarer:

  1. Åh så underbart jag befan mig i ett drömrus. Härligt
    Jag bar aälskar ditt fina växthus och drömmer at en dag få ett lika.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Sikke et skønt drivhus du har! Jeg er også vild med din gris!

    SvaraRadera
  3. Tack för den underbara beskrivningen... med alla sinnen upplevde jag stämningen i växthuset!

    Hoppas ni får sitta där snart igen:)

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar dag/kväll att se tillbaka på en dag som denna med regnet som slår mot fönstret. Hoppas du även i år får många fina dagar i ditt växthus.
    Kram
    Marita i Heestrand

    SvaraRadera
  5. Det vattnas i munnen..... vilken härlig berättelse.Hälsningar Mari

    SvaraRadera
  6. Ett tag trodde jag att jag förflyttats till kontinenten! Varför resa och ta in på hotell när det bästa i livet kan fås hemma.
    /Anette

    SvaraRadera
  7. Vilken underbar läsning! Kändes som jag var med, kände lukterna och smaklökarna kittlade.

    SvaraRadera
  8. Jag riktigt känner smakerna och dofterna... Mums!
    Ha en riktigt härlig helg!
    /E

    SvaraRadera
  9. Mmmm det var så att "snålvattnet" rann till....jag som egentligen gått och lagt mig känner nästan att jag vill upp och äta igen....det lät onekligen mummmms!

    SvaraRadera
  10. Så härligt allt låter. Nu blev jag så akut hungrig och sugen, tror bestämt att magen skriker efter solvarma tomater.
    Tanken med filmen var just att man skulle bli ännu mera nyfiken och så gick det lite fort för att man inte skulle se ogräset.
    ha en skön helg
    Annika

    SvaraRadera
  11. Helt underbart att läsa, blir så hungrig!

    SvaraRadera
  12. Vilket drömväxthus! Jag försvann långt bort när ja läste din fina skildring! :-) Så härligt att kunna skörda så mkt från sin egna köksträdgård!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa