tisdag 30 augusti 2011

Nu regerar drottningen Arabian Night i perennarabatten !


Hon bodde faktiskt här före mig .... den här vackra, ståtliga Dahlian ! Hon var makens skötebarn som han vårdade ömt och med åren har hon blivit fler och fler då knölarna blir större och större för varje år.

Även om några har försvunnit också måste jag erkänna .... som jag glömt i krukor på hösten ... i år har jag ingen i kruka ... så i år skall ALLA få sitt ombonade vinterrede i förrådet ... nedstoppade och omstoppade i lite bark efter att ha torkat upp ordentligt innan.

I perennrabatten finns ju inget rött i övrigt, men en gammal trotjänare kan man ju inte avfärda och avhysa hur som helst ... dessutom var hon ju faktiskt först !


Dessutom har hon en vacker röd ton som skiftar på varje blomma och som passar in i färgsättningen i landet... en del är väldigt mörka och lutar mot svart. Hennes kompis den vita Madonnaliljan som hon gifter sig så bra med har redan haft sin glansperiod och har nu lämnat walk over så denna drottning kan ståta solo på arenan.


Det är tur att det finns dahlior som blommar hela hösten så det fortsätter att prunka i perennalandet där annars mycket ser väldigt risigt ut den här tiden på året tycker jag.

Luktärtorna som klätt klätterställningen hela sommaren hade nu verkligen gjort sitt och fick finna sig i att bli deporterade ... känns lite sorgligt och vemodigt att rensa bort sommarblommorna även om det också finns ett stråk av förväntan och lugn inför den annalkande hösten. Man möts liksom av en liten bris av vila och lugn och ro som omfamnar en ... nu börjar man nästan längta efter höstgrytor, tända ljus i växthuset i höstmörkret och tjocka raggsockor att tassa runt i !

I dag blir det nog riktiga jeans, strumpor och skor på för första gången på hela sommaren ... och vet ni vad ... det känns faktiskt riktigt OK !

Kram/Isa

11 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Härligt att verkligen få frossa i Arabian Night! :) Tycker också hon är heeelt underbar. Hos mig är hon tongivande i den "röda rabatten". Kul att ni får fler knölar med åren. Jag köpte mina i våras, hoppas att de överlever vinter så att jag också får fler så småningom. :)
Kramar!

Kristina Bonander sa...

Just dahlior tycker jag gör sig så bra när de är så där djupt blodröda. De blir verkligen ståtliga då och tycks ju dessutom nästan höra till familjen hos er!
Hälsningar
Kristina

Anonym sa...

Oj så fina damer!
Själv har jag lyckats iår med Melody Harmony
Blev mycket nöjd.
Vill passapå att tacka för din mycket fina överraskning,
Jag kommer att bjuda Acchlejorna på många gosaker.
Kram från Acchleja Catrin.

Maria i Göteborg sa...

Wow, den drottningen vet hur man tar för sig! Vilken blomsterprakt. Färgen är helt ljuvlig.
Maria

Ninnis sa...

Vilken härlighet !!!
Färgen är ju bara helt underbar.

Kram Ninni

Lene sa...

Hvor er det smukke, stemningsfyldte billeder. Arabian Night er én af mine favoritter.

Trädgården på Höjden... sa...

Jag tycker också Arabian Night är så vackra. Köpte dessa knölarna i år och hoppas att de vill gotta till sig ordentligt i sin vintervila längre fram. Än så länge blommar de fantastiskt...

Hälsar Åsa

Annika Christensen sa...

Hej
Jag såg ditt mejl men hann inte läsa allt för min käre man råkade göra något tekniskt så att alla mejl försvann.
Mejla om det igen så skall jag se om jag kan hjälpa dig.
Kram
Annika

Bea sa...

Åhh...den färgen var underbar på Dalian och sååå många blommor! Vackert!
ha det gott! /Bea

Pilgrim sa...

Åh, så vackert! Helt fantastiskt, måste införskaffas. Du har så vackra bilder.
Ha det bäst!
Hélena

Cottage and Broome sa...

Beautiful pictures, love the collage of the dahlias. I agree it is sad when the garden is winding down and getting ready for fall, Laura from Cottage and Broome