söndag 7 augusti 2011

Gott och blandat från sommarens utflykter !


Dagens inlägg blir lite blandad kompott från en del av sommarens utflykter (som jag inte skrivit om tidigare) där vi startar i Hemsjön och deras lilla rostiga visningsträdgård !

En solig sommardag gjorde vi en utflykt dit med stopp för några loppisar på vägen ... här kan man njuta riktigt goda räkmackor, trevlig sjöutsikt och snygga inredningsprylar .. ofta tillverkade i gårdens eget snickeri!


Visst var det här ett riktigt bra trädgårdstips om man har ett tak som man vill dölja bakom frodig grönska ?!
Ramar täckta med hönsnät lagda på taket för klätterväxter att klättra på och täcka in ... skall bli kul att se nästa sommar hur det ser ut då !

På Hemsjön tillverkar och säljer man ramar för klätterväxter ... du ser en i rost bakom bänken på 1:a bilden.


Ett besök hos Mandelmanns är ju obligatoriskt när man besöker Österlen ... fast i år fanns det inte mycket till visningsträdgård ... kanske ville det inte växa som det var tänkt och planerat i odlingsbäddarna ...


Handelsträdgården Åbergs trädgård utanför Ystad fick också påhälsning och efter mycket velande fick en vindruvsplanta följa med hem .... den står fortfarande oplanterad i växthuset ... måste flytta upp tegelstenar från golvet, gräva ur allt grus och fylla upp med jord och energin har inte nått ända dit ÄN !

Dessutom har jag läst överallt att många planterar vinplantan utanför växthuset och leder in den i växthuset genom ett hål ... det tillvägagångssättet blir krångligare tror jag ..... vågar inte göra hål i grunden för att leda in plantan även om det är bättre att ha rotsystemet utanför växthuset.

Sorten är Frankenthaler, får blå druvor, odlas i växthus och är härdig till zon 1-2 upptäckte jag när jag kom hem och läste ett jättebra reportage om odling av vindruvor i Isabellas julinummer ... hoppas den klarar vintern i ett zon3-område i alla fall !


Här kommer mer rost från de små visningsträdgårdarna i Stadsparken som eleverna från Kvinnerstaskolan anlagt på temat lugn, ro och harmoni i trädgården.

"Sätt dig ner här tills brådskan gör över" står det på den vackra patinerade träskylten!
En sån skylt kanske vi behöver lite mans i våra trädgårdar !


Till sist .. mitt favoritmotiv var jag än är ... en trädgårdssoffa eller stol inbäddad i grönska .. sinnebilden för lugn och ro i trädgården och inbjudande att slå sig ner en stund ... här från vår vackra stadspark i Örebro med sina otroligt välkomponerade rabatter och härlig grönska i idegranhäckan som fond i bakgrunden !

Nu är semestern för min del slut för den här sommaren och det har gått så otroligt FORT ! I morgon bitti väntar cykeltur till jobbet som vanligt ( hoppas det inte regnar för just nu vräker det ned utanför mitt fönster !) och huvudbry vad det är för lösenord till datorn och andra frågetecken att räta ut när man varit ledig såå läänge !

Kram/Isa

8 kommentarer:

Hem & Drömmar sa...

Låter och ser ut som om du har haft en fin semester tråts att den nu är över.
Fina bilder från olika trädgårdar har du lyckats ta men den allra finaste är nog den sista bilden i förra inlägget från din trädgård.
Ha en skön söndag, kram Ing-Britt

Pilgrim sa...

Ser ut att vara jättefint! Jag börjar också jobba imorgon men efter att ha varit föräldraledig i ett halvår ska det blir riktigt roligt!
Ha det bäst!
Hélena

Helén sa...

Åh, vilka fina bilder på växter o ting. Ser ut som ni haft en underbar semester!//Helen

Frøken Solhat sa...

Sikke mange skønne steder Isa.......rust i haven er altid godt og her er da mange perler at finde kan jeg se. Ideen med hønsetrød op ad taget er en super ide som jeg vil skriv mig bag øret ;0)

Ferie hilsner
Dorthe

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilka trevliga ställen du varit på. Låter som att semestern varit skön. Men den går fort..... Håller med.

Smart med klätterstöden på taken...
Kram
Charlotte

Karin - Mina Rum sa...

Många härliga och inspirerande bilder från dina utflykter.

Kram, Karin

Betong ute och inne sa...

Så mycket fint...man behöver nu inspiration...
Ha det bra Kram Malin

Helena sa...

Har mailat dig nu!
KRAM från mig!