torsdag 18 augusti 2011

Flitiga Lisans kapslar anfaller !Nu har det redan blivit "plocka-frö-tider" ... (har verkligen sommaren gått så fooort !!)

När det är dags att plocka fröer från Flitiga Lisan vet man när man vattnar eller plockar utblommade blommor och det helt plötsligt hörs ett fräsande ljud och en liten smäll ... då har blommans kapslar skjutit iväg och landar som en liten grön växtspiral ... har man tur finns fröerna kvar annars har dom spridits för vinden ! Det är bäst att vara på hugget om man skall få några frön innan dom blir bortskjutna !

Det är så kul att gå runt och samla in fröer till nästa år .... vilken rikedom att kunna plocka egna ... dessutom tycker jag att det är mer växtkraft i de egna fröerna.


Den här Flitiga Lisan kommer från Impecta och är en Flitiga Lisa F1 "Super Elfin Seaside" i toner av rosa, purpur, cerise och vitt .... tänk att det blev "riktiga" plantor av de där små fröna ! Jag hoppas den kommer att blomma läääänge än och glädja en och ta emot vid farstukvisten när man kommer hem från jobbet under kvällarna i höst !

Ha det så gott !
Kram/Isa

7 kommentarer:

katarina sa...

Hallå där!
Å vad fina de är!
Jag fnissar åt din beskrivning....med smällen..
Jag har inte kommit så långt än att jag samlar fröer...men så småningom så....när jag lärt mig o fatta att växter kommer från frön..hihi..
kram o ha en mysig dag!

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Nu läser jag att F1 betyder första generationen av en korsning och att de används för att skydda mot egen fröuppdragning. Deras fröer ger plantor som inte alls liknar moderplantan ! Läser detta om grönsaker men det gäller förmodligen blommor också ... så det blir spännande att se hur dom kommer att se ut nästa år !

Kunde inte gå in och redigera inlägget och göra ett tillägg ... därför dyker jag upp här istället !

Någon som vet mer om fröuppdragning och F1 ?

/Isa

Annelie sa...

Hoppas också att den kommer att blomma länge. Hoppas på en lång och sakta övergång till hösten.
Själv samlar jag inte på mina frön men jag har mycket i trädgården som självsår. Tagetes bl. a., och min petunia har faktist kommit tillbaka några år, även om den blir sen. Fast den kommer tillbaka från rötterna och har i och för sig inte självsåtts.

Så fin och flitig de är, dina Lisor.

Kram,

Annelie

gittan sa...

Det är precis så som du säger, F1:orna är hybrider och frösådder efter dem kan se ut hur som helst MEN har mna tur så ser de ut som plantan du tog fröna ifrån =) Bara att prova och se ;P

rosenälvorna sa...

Fantastiskt vackra lisor och kul med frökapslarna, hoppas du hinner fånga dem!Christina

Tant Otteskrufv sa...

Anfaller var ordet, sa Bull. Jag tog hand om ett gäng i förrgår och det tog några kapslar innan jag mindes bästa handgreppet för att hinna få tag i dem innan de for iväg. Vad det är för sort har jag ingen aning om för jag har "knyckt" dem för några år sedan ur en stor plantering.Fröna alltså:)

Landbohaven sa...

Smukke blomster.
Jeg har indtil nu kun forsøgt at tage fra af Tagetes, Akeleje og Valmuer. Jeg håber med tiden på, at jeg kan lære at tage frø fra andre planter.