torsdag 25 maj 2023

Årets solrosor i solrosängen


 

Äntligen "klar"

Äntligen har jag rensat "klart" i Solrosängen - den var helt invaderad av kirskål och det kanske inte är så konstigt när det här området var helt vildväxande till maj i fjol. Jag har grävt med spaden och försökt gräva upp rötterna men är medveten om att det finns massor med rötter kvar i jorden. Får försöka hålla efter varje dag och gå rundor. 




Perenna solrosor

Har planterat två st perenna höstsolrosor Lemon Queen som skall få klä in den gamla rostiga barnsängen. Den skall bli närmare 2 m hög och har ett yvigt växtsätt med mängder av mindre gula blommor som är bra till snitt. Planterade plantorna den 18:e maj.



Växer så snabbt

Och redan har har dom växt igenom sängbotten och förgrenat sig - så kul att titta till dom varje dag, vattna och se hur mycket dom växt. Det bådar gott för att drömmen om en blomstrande barnsäng ska gå i uppfyllelse !




Långblommande

Lemon Queen blommar mellan juli - oktober så det finns hopp om lååång blomning. Plantorna kommer att få bra stöttning när stjälkarna kan vila mot sänggavlarna. Just på den här sidan saknas den rostiga kanten men den är inköpt redan i fjol och skall "bara" kapas till.




Flyttats runt

Den stora terrakottakrukan från En liten bit av medelhavet i Hammenhög har flyttat runt efter inköpet. I fjol stod den vid ruinen vid pionerna och försvann helt när pionerna blommade så i år har jag placerat den i solrosängen där de franska fönsterluckorna skall stå vid stolparna precis som i fjol (skall bara olja in dom först). Tror det kan bli mäktigt när solrosorna blommar runt om och krukan syns i siktlinjen när man rundar hörnet av huset.



200 frön

På den här ytan av solrosängen har jag sått 200 frön av Pacino Cola. Den här solrosen blir inte så hög utan landar på runt 50-70 cm vilket är lagomt i framkanten av ängen. Dessutom har jag matat fåglarna hela vintern med solrosfrön med en fågelmatare som hängt i rönnen så det finns nog hopp att det även gror andra solrosor också. 



Statement för solrosängen

De rostiga solrosorna står som ett statement för solrosängen. Hittade dom hos Karl-Fredrik förra sommaren och eftersom jag satt en rostig kant runtom passar de bra. 



Magiska färger

Dom blir så vackra på hösten tillsammans med rönnens och berberishäckens sprakande höstfärger och går solrosdrömmen i uppfyllelse blir det magiskt i höst när alla solrosorna blommar.



I fjol höst

Så här såg solrosängen ut i slutet av september förra året (första året) - det var inte så många fröer som tog sig. Nu hoppas jag att det är tillräckligt med värme i jorden för att årets fröer skall ta sig och gro. Funderar också på att plantera in antingen gräs eller svartkål för att få lite variation.



Skiftar i gult, brons och mörkpurpurrött

Den här skönheten har jag sått i bakkant - den kommer att skifta mellan gul, brons och mörkpurpurrött så den kommer bli kanon till höstens sprakande färger. Dessutom är den tydligen helt otrolig i buketter. Jag måste ha tänkt till när jag beställde den. I år har jag inte förodlat några solrosor utan får ge mig till tåls och invänta när dom behagar börja blomma. Får träna på tålamod och se fram mot magnifik sensommarblomning. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


PS. Vill du se hur ogräshörnan såg ut innan hittar du det inlägget HÄR DS. 

2 kommentarer:

  1. Jeg blir så inspirert av å titte inn i din hage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Så kul att du blir inspirerad - så glad jag blir !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa