onsdag 3 maj 2023

Sagolika silverpäron, klippt lavendelhäck och silvriga drömmar

 


Som hämtade ur en saga

Silverpäron har varit en omedelbar förälskelse sedan första ögonkastet och dom här trolska varelserna vid sjön i Nora ser ut som hämtade från en saga. Helt underbara. Silverpäron kallas inte för inte för Nordens olivträd och när vi besökte Nora ett år i slutet av maj blommade dom för fullt. 



Vuxit till sig rejält

Några år senare stötte vi på dom igen lite senare på sommaren när de vuxit till sig rejält och var otroligt rufsiga och vildvuxna. Det var nog då min längtan efter att plantera 3 st Silverpäron efter varandra i trädgården startade för jag älskar Frankrike och den atmosfären. Tillsammans med doftande lavendel blir det en magisk kombination. 



Varit med ett tag

Jag skulle vara otroligt tacksam om mina silverpäron som jag planterade våren 2020 skulle bli häften så yviga som de 3 exemplaren vid Norasjön. Vet inte hur gamla dom är men av stammen att döma så har dom varit med ett tag - så det dröjer nog rätt många år innan mina träd kommer ens i närheten av grönskan. 



Klippte till rejält

Har klippt in mina exemplar rejält under våren och hoppas på att dom skall bli täta och fina. Väntar nu på att dom skall slå ut i blom för dom har bildat knoppar. Efter 3 år är stammen fortfarande ganska så smal men vet av erfarenhet att när dom väl etablerat sig ordentligt kan det gå fort. Mina exemplar är bottenympade,  det är därför de har grenar efter hela stammen vilket jag även tror att de trolliknande träden vid Norasjön också har. 




50 plantor tar lite tid 

Lavendelhäcken framför har jag klippt idag i solskenet, rensat och krattat. Har ca 50 st plantor totalt i trädgården så det tar lite tid innan jag gått igenom alla även om jag klipper dom med häcksaxen. Dom ser nästan helt döda ut men hoppas på att dom väcks till liv igen de närmaste veckorna precis som tidigare år. 

Älskar att det växer mossa i muren för det förstärker sagouttrycket som jag strävar efter men maken är inte lika förtjust som jag. Han säger att det bildas fukt av mossan i muren och att den kan vittra sönder. Det är mycket möjligt att han har rätt. 



Nyplanterade silverpäron

Här är en bild från juli sommaren 2020 när träden är nyplanterade. Ringarna runt träden har redan blivit rostiga sedan utplanteringen i maj. Gräset runt om är fortfarande skadat sedan maskinen körde där för att ta bort det gamla plommonträdet som tidigare stod på platsen. Är så glad att det är borta för jag orkade aldrig ta hand om alla plommon som mognade samtidigt och dom dråsade gärna ner i lavendelhäcken. 




Trivs vid muren

Det är magiskt att de torra lavendelbuskarna jag klippt ner i dag kan blomstra och bilda en hel häck av vackra lavendelblommor. Plantorna trivs vid muren med rötterna i gruset där de har det torrt och gott. Dom hoppar gärna ner i små hål i asfalten och slår rot - har försökt att flytta på dom plantorna men se det gillar dom inte alls. 




Doftande lavendelbuketter

Ser fram mot att plocka massor av lavendelbuketter i juli - jag brukar glömma bort det och plockar senare fast då har många plantor redan blommat över. I år kanske det blir annorlunda när jag är passionär på heltid och kan vara hur mycket som helst i trädgården. Det är helt underbart! Det har jag väl aldrig skrivit tidigare ? Haha ! 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - njut i din trädgård !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Men herregud så vackra dessa silverpäronträd är! Du har verkligen något att se fram emot! Mvh Majsan

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Har länge drömt om ett silverpäronträd, men det gäller att hitta rätt plats.
    De är så fina.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa