fredag 5 maj 2023

Uteköket stajlat, kryddor i konservburkar och spaljé på plats

 

Ute i god tid

Maken fick ett utekök av mig när han fyllde 60 år för några år sedan som vi knappt använt eftersom det kom levererat försenat under pandemin när sommaren nästan var slut och i fjol var vi inte ute på baksidan så mycket. Så i år tänkte jag vara ute i god tid för att stajla till det lite och få till det lite mysigt på uteplatsen. 



Lätt att flytta undan ( och praktisk)

Kryddor är ju jättebra att ha nära köket när man skall fixa och laga mat så jag har planterat kryddor i konservburkarna från vår närmaste pizzeria som är öppnade i fel ände så texten är upp och ner. Jag använder dom ändå och har gjort i många år. Tycker dom tillför en härlig känsla. 

Nu står dom på en skobricka från Biltema som är lätt att flytta undan om man behöver utrymmet och som samtidigt skyddar uteköket från rost. Så brukar jag inte tänka utan skulle mycket hellre ställa konservburkarna på en gammal loppad charmig bricka istället, men efter att ha skurat rent utebordet med glasskiva från rost där den loppade brickan stått i vinter så kom jag på andra tankar. Får se hur länge det håller. 



Textilier mjukar alltid upp

De nya kuddarna med solrosor på kan ju vara bra att ha nära men ändå skyddade från regn så slipper man kånka alla dynor/kuddar ut och in hela tiden. Textilier mjukar alltid upp.



Roligt avbrott i allt rensande

Så roligt avbrott att plocka ihop lite pryttlar som passar ihop och som samtidigt har ett syfte mellan all rensning och klippning i rabatterna. Älskar att skapa små miljöer i trädgården och mår så bra av det. Det är lite som att lägga pussel - bitarna skall passa ihop och bilda en helhet.

 


Kom till nytta

Jag ville ha något på väggen mellan fönstren och kom att tänka på spaljéerna jag köpte för halva priset vid senaste besöket hos Trädgårdsväxter. Kände på mig att dom skulle komma till användning lite varstans i trädgården. Nu spikade jag upp en på väggen för att hänga lite pryttlar på. 

En ljusslinga som jag köpte för flera år sedan letades fram ur gömmorna och hängdes upp så lämpligt precis ovanför eluttaget. Har dessutom en till likadan som också skall hängas upp någonstans på uteplatsen men den får komma upp lite senare. 



Nära till hands

Jag satte fast kryddsax, solhatt mm med gamla klädnypor vilket gick alldeles utmärkt. Nu är det lätt att klippa kryddor när man behöver när saxen hänger på plats.  Hyllan på uteköket kommer att fyllas med pelargonsticklingar men än är det för kallt för de små liven att övernatta ute. Ett exemplar fick dock flytta ut för att kolla hur det blev. 



Fler kryddor kommer flytta in

Fler kryddor kommer att fyllas på - hallon, jordgubbar och smultron växer redan i krukor och zinkbaljor på uteplatsen och har klarat vintern bra. En och annan tomatplanta skall införskaffas - i år har jag inte sått några tomatfröer. Blir nog körsbärstomater i ampel som är både vackert, gott och lätt att plocka. Gärna i olika färger. 

En basilikaplanta står skyddad i växthuset - en köpeplanta som jag planterat om. Brukar alltid så egna plantor och det kommer nog också endera dan. 



I alla fall en början

Så härligt att börja få fason på uteplatsen - nu återstår allting annat. Det är massor med enrisbarr kvar sedan vintern, en lövkorg full med enris skall till ristippen, utematgruppen skall bäras ut från garaget, krukor skall fyllas osv. En sak i taget så kommer man igenom till slut.  

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Så flott sted. Der kommer du til å ha mye hygge utover sommeren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lillian !
      Det är underbart att utelivet äntligen börjat - idag har vi riktigt varmt här.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Men så fint!! Det gjorde du bra! Ja jag har kluringar på en grillplats. Hur det nu ska gå till. Ja alltid dessa planer man har :)
    Ha en fin helg nu Isa!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Titti !
      Grillplats låter ju toppen - du får säkert till det superbra !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Det där ser verkligen mysigt ut. Charmigt med konservburkarna. Dom tillför färg där. Ja det finns så mycket att hitta på den här årstiden. Lite i taget. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina Pia !
      Konservburkarna tillför verkligen både charm och färg - precis vad man behöver nu. Idéerna sprudlar men en sak i taget är ett bra ledmotiv.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa