torsdag 26 maj 2022

Zinkinvasion i BlomstergårdenAvbrott i grovgörat 

Mellan allt grovgöra i trädgården som att fylla solrosängen med gödsel från en allt mindre dynghög på garageuppfarten (om man har mycket fantasi) och jord från ett havererad degtråg från Blomstergården kan jag ibland få ett ryck och "se" något helt annat som att all zink skulle fylla det slitna, mossiga bordet i Blomstergården. 

Sagt och gjort - då släpper jag allt annat och letar zinkbaljor och andra zinkpryttlar, bubbar och bär. Testar och flyttar om. Adderar en katt eller någon zinkvattenkanna. Flyttar om igen. Letar upp en zinkhink med växter i osv. Och så där håller jag på. 

 Småplantor gör entré i Blomstergården

Nu har en del småplantor fått flytta ut i den jättestora zinkbaljan i Blomstergården som slöjsilja, jätteverbena och riddarsporre Misty Lavender och kanske adderar jag med ytterligare någon planta om det visar sig att det finns utrymme för fler att flytta in. 

Var tvungen att gräva bort krukhallonet Ruby som jag planterade innan jag visste att köksträdgården skulle omvandlas till Blomstergård. Hon har nu fått flytta in en lerkruka som skall få flytta in på uteplatsen vid huset - alltså denna växtkarusell på våren när man får nya planer. Dessutom hade hon satt sticklingar som jag gav bort till glada kollegor. 
Inte lättflyttad men det kanske kan gå

Den här jättebaljan är inte lätt att flytta. Den har stått på samma plats sedan jag släpade hem den och släppte ner den i den dåvarande köksträdgården. Jag har känt lite på den och med makens hjälp skall det nog gå bra att baxa den på sin nya plats. Några degtråg har nämligen kraschat efter lång och trogen tjänst och behöver bytas ut - så det pågår en omgörning och flyttkarusell överallt i Blomstergården. 
Älskar harmoniska och andliga symboler

Den lilla Buddhastatyn som står ute året om och har blivit lite medfaren tillför ett lugn med sitt harmoniska leende. Älskar symboler i trädgården som tillför så mycket för stämningen. Tar över så fort hon får chansen

Inte visste jag att hon flyttat in innan hon började visa sig under våren i växthuset. Zinkbaljan var reserverad för tulpaner men den här damen tog chansen att invadera och nu får hon ta över hela härligheten med sin grönska och senare sin dubbelblomning i rosa rufs. Vallmon Poppy Love dyker upp lite överallt och överraskar efter sitt intåg för många, många år sedan.Bara dom håller färgen

Hoppsan - det har flyttat in några uppdrivna dahlior sedan första bilden. Skickade efter ett gäng som stått på uppdrivning i växthuset och sedan har jag blandat ihop dom så jag inte vet vilken som är vilken men det visar sig sedan när dom börjar blomma annars spelar det ingen roll. Huvudsaken dom håller färgen. Alla lila- och rosatoner är godkända. 

Zinkhinken till vänster gjorde som sin kompis på bordet - invaderade en tulpanhink med sina vallmofrön. Zinkhinken till höger däremot har uppdrivna små asterplantor som inneboende - dom har nyss flyttat ut och farit lite illa i blåsten men kommer nog att ta sig. En liten bit i taget blir trädgården klar. Så skönt att ha kommit till Blomstergården - brukar hamna här sist eftersom den ligger längst in i trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fantastisk helgdag !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. zink passer så fint i det grønne, du fik et smukt resultat ud af al slæberiet, det kommer til at glæde dit øje hele sommeren

  SvaraRadera
 2. Jeg har sådd mye frø i potter og krukker, men ingenting har spiret igjen. Så nå har jeg plantet stemorblomster, så får jeg se om det kommer noe utover sommeren.

  SvaraRadera
 3. Hej Isa!
  Har några fina zinkkärl men tyvärr har den största tappat bottnet. Helt sönderrostat men kanterna är fortfarande fina. Det går inte så bra att plantera då. Du har en fin samling.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Du är ett riktigt proffs på stilleben! Ja jag känner igen det där kånkandet :)
  Alltid lika kul och inspirerande att kika in till dig...
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa