tisdag 31 maj 2022

Projekt solrosäng fortsätter

 


Nu står dom där

Under helgen satt vi upp fönsterluckorna i solrosängen på riktigt för säsongen. Vi har satt en stolpe i ett stolpspjut och najat fast fönsterluckorna mot stolpen genom gångjärnen. Dom fick lite stöd genom att stå på en stenplatta så dom inte står direkt på jorden och ruttnar - stenarna kommer att döljas när solrosorna växer upp eller så lägger jag lite kullersten runtom. 



Gödsel och jord på

Vi har öst på gödsel och blandat med jord från ett av de kraschade degtrågen från Blomstergården och jag har sått solrosfrön runt fönsterluckorna. Jag ville ha en rostig veckad kant runtom och hittade rullar hos Trädgårdsväxter till extra pris. 




Rostig veckad kant

2 rullar räckte nästan runtom. På ett ställe sticker en sten ut så den fick jag hoppa över. Får komplettera med ytterligare en rulle under veckan. Grävde kanten i omgångar för det tog på krafterna att gräva och trycka ner kanten så det blev bra men så roligt att se allt växa fram. 




Gör sig så bra

Katsurans färgnyans gör sig så bra mot både fönsterluckorna och den rostiga kanten vilket var helt omedvetet. Hoppas hon sätter fart nu när hon får lite uppmärksamhet och kärlek.




Får flytta fram ur gömmorna

Höga solrosor behöver stöd så jag letade igenom trädgården efter något som skulle passa och hittade ett gammalt bordsunderrede jag fyndade på Blocket för många år sedan med vacker form som solrosorna kan växa upp genom. 



Lyser upp

Ljusslingan som tidigare hängt nere i Blomstergården på pallkrageväggen fick nu flytta in och binda ihop fönsterluckorna. Tänker mig att det blir maffigt på sensommaren när kvällarna blir mörkare med en ljusslinga över solrosorna.




Som ett tittskåp

Går man runt solrosängen så blir det som en inramning mot lavendellunden och roshäcken som kommer bli läckert när det blommar. Roshäcken är full med knopp och lavendeln har också vaknat för säsongen när den fick ett gödseltäcke över sig. 




Är jättenöjd med det här projektet och att allt gick så snabbt från idé till genomförande. Ibland bara händer det. Fönsterluckorna oljade jag in innan vi satt upp dom för dom vill jag hålla länge - dom är riktigt gamla och genuint franska med träplugg och inga skruvar eller spikar (förutom gångjärnen). 




Dags att så, så och så

Nu gäller det bara att få ner så många solrosfrön som möjligt - de höga där de kan få stöd och lägre runtom sedan vet man i alla fall inte hur höga dom blir beroende på om dom trivs och tillgången på sol. 

Jobbar inte igen förrän fredag​​10 juni och jag njuter av trädgårdslivet så det finns gott om tid att få ner alla frön och allt annat som pågår samtidigt. Så himla skönt - dansade glädjedans innan jag åkte hem från jobbet i går och sjöng hela vägen hem.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Ska bli väldans spännande att få se hur det blev med solrosorna uppväxta! Själv ska jag ut och plantera en aprikosfärgad stockros mellan 3 "konstiga" järnpinnar i murrabatten. Pinnarna var tidigare satta på en träplatta som stod nedanför altanen. Det var ett "konstverk" som vi köpte på en loppis för ett tiotal år sen, men nu hade trävirket ruttnat så Rolle grävde ner pinnarna i en rabatt. Hade inte hjärta att slänga dom.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susie!
      Låter som ett härligt projekt du håller på med - så roligt när man kan återanvända något man redan har till något både vackert och användbart i trädgården.
      Lycka till med ditt projekt !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa