tisdag 17 maj 2022

Grönskande dynghög, sötmonstret invaderar växthuset och daggkåpekriget pågår

 

De röda blåste bort

De röda tulpanerna har redan blommat över - det senaste blåsvädret tog alla kronblad med sig när de kraftiga vindarna svepte över rostiga rosenrabatten. Nu är det istället de rosa tulpanerna som dominerar precis som det var tänkt från början. Hade aldrig satt röda tulpaner själv men nu välkomnar jag dom varje vår eftersom dom är först med att blomma av tulpanerna och lyser upp hela trädgården med sin intensiva nyans. 
Rensat, sopat och kapat

I helgen har vi gjort massor med trädgårdsjobb som aldrig syns som t.ex. att innan trädgårdsmöblerna kunde bäras ut var Thujahäcken tvungen att kapas upptill och jämnas till (och allt klipp fraktas bort), plattorna på uteplatsen rensas och sopas och trädgårdsmöblerna torkas av. Krukor som stått kvar sedan i höstas som måste tömmas osv. 
Rensningskrig pågår

Omflyttningskarusellen av växter har börjat och fingerborgsblommorna som slagit sig ner runt rosorna i rostiga rosenrabatten fick i stället flytta in mot muren i ruinrabatten. En del kantnepeta fick respass till daggkåporna i långa perennarabatten där jag rensat bort massor med daggkåperötter som slingrat sig underjordiskt. Nu hoppas jag att jag ska ha lite kontroll på daggkåpan så den inte tar sig in i nya områden i rabatten. Det stora rensningskriget pågår. Jag uppskattar jättedaggkåpan men inte när den brer ut sig för mycket. Så nu gäller det att plantera snabbväxande nävor som kan ge kåpan en match. 
Längtar efter pionblomningen

Tänk att det lagom till midsommar kan se ut så här i ruinrabatten och det gamla bordet utan bordsskiva som fungerar att hålla pionerna på plats knappt syns. Magiskt att se fram mot. Pionerna brukar hålla länge i den här rabatten eftersom dom inte står i sol hela tiden utan i vandrande sol/halvskugga. Så härligt att följa utvecklingen varje dag. 
Sötmonstret passade på

I växthuset har murrevan passat på att invadera golvet och börjat blomma. I vanliga fall brukar jag riva bort henne så mycket det går när jag vårstädar växthuset - i år har jag inte hunnit dit utan hon har fått härja fritt. Visst är hon både bedårande och ett sötmonster så hon får hållas i år. Får koncentrera mig på andra saker i stället som att försöka få ut dynghögen på garageuppfarten vilket går i snigelfart eftersom ryggen säger ifrån, nu har det börjat grönska på högen också så det känns så där. Ytterligare jobb med att rensa bort det annars har man snart en havreåker i rabatten. 
Orken tryter

Är ovanligt trött den här våren så orken tryter snabbt. Är det fler som känner igen sig? Fattar inte hur jag har hunnit och orkat med trädgården tidigare år eller hade man trots allt mer tid på sig för i år kom ju snösmockan och ställde till det rejält. 

I går var jag klar med ett stort jobb på jobbet och gick som en zoombie i trädgården hela eftermiddagen för hjärnan var helt uppe i varv efter att ha gått på högtryck men egentligen var jag supertrött och sedan spökade fullmånen som grädde på moset. Nu ser jag fram mot lediga dagar utan siffror, bara-vara-tid och umgänge med gamla vänner och min gamla far som är på väg mot de hundrade. Skall bli så skönt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Håller med, har aldrig varit så utmattad som i år o då är det ändå den här tiden på året jag älskar mest

    SvaraRadera
  2. Har egentligen mycket energi på dagarna men kan plötsligt få trötthetsattacker, särskilt på eftermiddagen och kvällen. Märks tydligt att det är ett starkt yangår enl. Feng Shui då allt sker samtidigt.
    Kram Luna Ek

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa