lördag 4 januari 2020

Vilken livskraft det bor i ett litet "dött" fröSlut på fjäskandet

Tänk att det kan rymmas så mycket livskraft i dessa torkade och livlösa blommor och frökapslar. En frökapsel från Klockrankan räcker till ca 10-12 plantor och idag vintersådde jag fröerna. Tidigare har jag fjäskat för henne och gett henne värme från badrumsgolvet för att hon skulle vilja gro och sticka upp sina groddar men nu är det slut med det. Hädanefter gäller lite tuffare tag - det tror jag att den här madamen tål.
Så vackra skiftande klockor

Älskar hennes vackra klockor som skiftar så elegant i ljusgult till mörkaste lila och hennes omättliga växtkraft som kan täcka in en portal på bara en säsong. Ett måste helt enkelt både i köksträdgården och ute i rabatten.
Långblommare

Hos mig brukar hon blomma från juli till frosten tar henne någon gång i november. Har jag tur levererar hon mängder med frökapslar men får jag bara en är jag lika lycklig för då är nästa års fröbehov täckt. Säsongen 2019 fick jag fyra.

I det norska trädgårdsprogrammet Min Trädgård visar dom hur Klockrankan växer och blommar under en sommar - du hittar programmet HÄR.
Njuter trots kylan

För tredje dagen i rad har jag stått i växthuset och vintersått i dag - en lisa för själen trots en råkyla som går genom märg och ben. Det är nästan kallare inne i växthuset än utomhus trots kamin så det blir inga långa stunder även om mina ullfodrade kängor värmer skönt mot tegelgolvet.
Perfekta för soffhäng

Trädgårdssoffan som vinterförvaras i växthuset får nu tjäna som bord för vintersådderna. Brickorna som jag brukar ha sådder på i växthuset passade perfekt in i soffan.

Nu är det snart fullt

Lagom höjd för att kolla av om askarna behöver vattnas och ha koll. Här kommer inte heller solen åt så mycket när den börjar lysa och värma och när kylan väl kommer så bör askarna frysa till. När jag tog bilden hade inte så många kommit på plats men nu är det nästan fullt på brickorna. Att dom ska börja gro redan nu är ingen risk i den här kylan.
Ger lycka på vägen

Skulle sådderna misslyckas så är det bara att så på det vanliga sättet i vår. Jag blir lycklig bara av att tänka på dom och fantisera om alla småplantor som sticker upp sina små groddhuvuden i vår. Att vinterså fyller verkligen upp själen med må-bra-hormoner. Så är det ju också som en meditation att pilla med jord och fröer och få vara delaktig i  processen att skapa liv. Ett grönskande liv. Stort och magiskt.

Tar god tid på sig

Passade på att så sommarrudbeckia också eftersom flera bloggare vittnat om att den tar gott om tid på sig och inte alltid hinner blomma samma säsong som man sår den.  Hoppas verkligen mina fröer tar sig och mår bra av vintersådd. I vår har vi facit. Tills dess drömmer jag och mår bra.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

 1. Ännu en som vinter sår. Jag är novis och tror att man bara kan så på våren i växthus som inte är uppvärmda. Kanske jag borde läsa på lite. Lycka till Kraaaa pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia !
   Det har öppnat sig en helt ny värld sedan jag började vinterså och jag är också novis och får prova mig fram. Kan inte mer än misslyckas.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Jag har inte heller vintersått förut, men borde nog börja pröva.Om inte annat så för att få komma igång med påtandet..! Jag tog i höst många kapslar från min klockranka och har nu fått massor av frön.Som du säger är de kräsna och kanske vore lösningen just vintersådd.De sommarrudbeckior jag tidigare sått har grott bra och nog hunnit blomma,men det beror väl på lite när man sår. Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin !
   Härligt att du fick så många frökapslar från Klockrankan. Hos mig har det varit snålt de senaste åren men en räcker ju långt. Roligt att höra att din sommarrudbeckia blommade tidigt - då kanske det finns hopp för mina.
   Ha det så gott och lycka till med sådderna !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Hei!
  Å så frø er magisk. Jeg samler og kjøper ofte i mengder. Morsomt at du viser programmet om søsteren min og jeg. Klokkeranke har vært en favoritt i årtider. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anne !
   Tack snälla för din kommentar ! Era Klockrankor är fantastiska och det var så roligt och inspirerande att se programmet. Så trevligt att du tittade in här !
   Lycka till årets alla sådder !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa