söndag 26 januari 2020

Är det renhorn jag har i krukorna?Småttingarna är intagna och nedklippta

De största av mina pelargoner står fortfarande kvar i förrådet på vinterförvaring men alla "småttingar" har jag plockat in och klippt ner. Just nu finns det ingen likhet alls med de frodiga exemplaren på bilderna från växthuset i höstas men snart börjar allt om igen.

Maken undrade om jag hade renhorn i krukorna på fönsterbrädan i köket där trängseln är stor just nu. Varje dag går jag en runda och studerar "renhornen" noga för att se om det trängt upp något grönt "öga" och blir så glad i hjärtat för varje tecken på liv. Det ser ut som de flesta av de 30-talet pelargonerna klarat vintern.
Vilka sorter har jag egentligen ?

Tur att jag har bilder att gå efter vad det är för sorter jag har i krukorna. De flesta av etiketterna har försvunnit utom på sticklingarna jag köpte på mig på Åsby Hem & Trädgård i fjol den här tiden. Dessutom tog jag massor av egna sticklingar från mina stora pelargoner som Mårbacka, Älvdalen, Torsång och Appelblossom så jag hade ganska många pelargoner under förra säsongen.
Älskar att pyssla om

Har nog aldrig plockat fram dom så här tidigt på året men kände att jag inte kunde vänta längre. Dagarna har förlängts med mer än en timme sedan vintersolståndet och nu får dom en chans att ta sig innan omplantering. Dessutom mår jag så bra av att pyssla om dom även om jag får hålla i mig för att inte vattna ihjäl dom små liven innan dom skjuter nya skott och kan ta upp vattnet.
En överlevare

Tänk att jag lyckats hålla en engelsk pelargon vid liv i snart 5 år (tror jag - åren går så fort). Köpte tre exemplar samtidigt tidigt i januari ett år som drivits fram hårt och det var bara en pelargon som överlevde - men som den har överlevt.
Hinner inte rädda alla

Den har alltid blommat oavbrutet hela somrarna och den ser också ut att må bra på sitt vinterviste i förrådet så det finns hopp om långvarig blomning även säsongen 2020. Värre har det gått för pelargonerna i blomsterbordet framför den turkosa dörren i växthuset, dom och några till blev kvar och har frusit ihjäl - brukar aldrig hinna få in alla.
Blir det någon ny favorit ?

Undrar vilken som blir årets favorit - är väldigt svag för de ljuvliga rosenpelargonerna där Princess Filippa varit en klar favorit de senaste åren. En och annan nykomling kommer säkert också att flytta in  - brukar inte kunna motstå små knubbiga attraktiva pelargonsticklingar om jag ramlar över dom någonstans. Mitt hjärta svämmar så lätt över och sedan är alla föresatser som bortblåsta. Tur att pelargoner är som zinkvattenkannor - man kan aldrig få för många av dom !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Härliga bilder! De är som färgsprakande karameller. Grattis till lyckan med den engelska pelargonen! Här har det gått sämre i år. Har för första gången fått ohyra på hela klabbet och nu ska jag börja med en massiv räddningsinsats av de jag är mest rädd om. Vore ju kul att åtminstone ha kvar en av varje sort.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette ! Så sorgligt för dig med ohyran - skulle gråta krokodiltårar om det drabbat mig. Hoppas du lyckas klara dom !
   Stort lycka till !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Vilken mängd av vackra pelargoner du har! Tur att du skrev att bilderna inte var från nu, för jag var så mäkta imponerad av att du fått dem att överleva på det sättet. Renhorn låter bättre, även om min fantasi spinner loss lite. :-)

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa