torsdag 13 augusti 2015

Sensommarblomstring!Ett riktigt skrovmål !

Nu blommar min stora favorit i rabatten - solhatten. Den är så ståtlig och robust där den sträcker på ryggen och nu väntar jag bara på invasion av fjärilar och humlor.

Var ju lite orolig tidigare i sommar när det var så få humlor i trädgården men när värmen väl kom, kom också humlorna så nu surrar det lite överallt i trädgården och det känns lugnande. Jag unnar arbetshumlorna ett riktigt skrovmål innan det är dags att somna in.Humlorna brukar sitta i de höga spirorna till kransveronikan i bakgrunden vid staketet. Jag planterar gärna humle- och fjärilsväxter i rabatterna. Nu är det ännu viktigare när de naturliga klöverängarna försvinner mer och mer.
Höstfloxen blommar också nu och Miscantusgräset växer sig högre och högre för varje dag. Ulleternellen är på gång liksom kärleksörten och sköldpaddsörten. Liljorna har börjat slå ut och en och annan stockros som självsått sig. Härligt med sensommarblomstring !
Nu tar jag till spaden !

Klematisen Södertälje överlevde staket-målnings-racet i våras och ramar in den böjda armeringsmattan mot staketet som är pyntat med några hängande tynga-ner-duken-prydnader.

Riddarsporrarna som växt bredvid armeringsmattan mot staketet kommer jag att gräva bort i höst och ersätta med någon form av veronika. Den torkar så fort nerifrån i rabatten och blommar så kort tid. Vill ha något som blommar hela sommaren eller i alla fall är vacker hela sommaren.

Är lite trött på att klippa ner och klippa ner överblommat i rabatten. Har varit alldeles för tam tidigare med att gräva bort växter som egentligen inte platsar vilket tar en hel del från helhetsintrycket i rabatten. Nu tuffar jag till mig och tar till spaden i höst. Skall man få till drömrabatten får man vara lite hård - nu ligger en sort av stäppsalvian också pyrt till!

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

 1. Dessa underbara Solhattar, röd rudbeckia, Echinacea...kärt barn har många namn :) Har upptäckt dem först på senare år och de förgyller verkligen denna tiden i våra trädgårdar.
  En fb vän visade bild på sin vid namn "Hot summer " Vilken härlig färg! Har du inte sett just den tidigare så kolla !
  Den väckte iaf. mitt habegär :)

  Usch va hårt det låter att du ska gräva bort plantor men jag förstår tänket. Är det just en blå riddarsporre svider det extra i mitt hjärta..
  Nu njuter vi vidare av sensommarprakten !
  Må så gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Verkligen en fotogenique planta, solhatten! Mina solhattar blommar också nu, men jag tycker att det självsådda växer till sig så dåligt. Jag har massor av plantor som jag flyttat runt, men några ruggar ser jag inte röken av, förutom de som är köpta som lite större plantor. Solhattar är ju annars en blomma som gör sig bäst i lite större sjok tycker jag. Tålamod...
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 3. Det är härligt med solhattar och sensommarblomning. Den vita kransveronikan i bakgrunden är verkligen inte dum heller, blir sugen på en sån.
  Jobbigt att vara tuff mot växterna men det lönar sig i längden. Kämpar också med att försöka hålla nån slags linje.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Underbar blomning hos dig, man blir så glad av alla blommor. Jag jobbar på att blir lite tuffare med spaden, har en del grävjobb att göra framöver.

  SvaraRadera
 5. Här är en till fegis och till hösten skall här grävas bort en del som blivit för mycket. Nu blir jag tveksam om jag skall sätta riddarsporrar i min nya sommarrabatt. Hmm vi får väl se.
  Allt gott i sommarvärmen
  Annika

  SvaraRadera
 6. Underbara solhattar/rudbeckia!
  Spännande med förändringar, vad mer vill du ta bort, och sätta dit istället? Man kanske skulle kunna få några tips på bra sorter som man inte irriterar sig på... Ibland blir jag så trött på vissa växter och har bara i huvudet att de skall bort. Men sen så, jag klipper ner lite och vips så är "ilskan" glömd..;) Håller med om att riddarsporrarna blommar kort tid, och blåser det för mycket under blomningen så nog bryts nån alltid...

  Ha det gott i din fina trädgård!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa