fredag 28 augusti 2015

Sist jag räknade var det 60 styckenGosat sig i värmen

Den stora Mårbackan i växthuset visar sig nu från sin bästa sida. I år har hon sluppit stå ute utan har fått gosa sig i värmen inne i växthuset hela sommaren. Det är klart att miljön gör mycket för att pelargonen trivs så bra som den gör. Sist jag räknade var det 60 blommor på plantan.
Egen patinerad stol

Hon har fått flytta ner från det gamla trädgårdsbordet som blivit lite rangligt med åren och fått en egen patinerad stol istället. Någon omplantering har hon inte fått på flera år utan jag har fyllt på med jord uppifrån istället. Hon fick pelargongödning några veckor innan den tog slut. Och nu får hon nog klara sig resten av säsongen innan hon i oktober någon gång beroende på när frosten kommer får flytta in vid sin plats vid fönstret i förrådet.
Kan inte låta bli att tycka att Mårbackan ändå är den vackraste av alla pelargoner och definitivt den tåligaste.
Medan man får hålla på att ansa och klippa bort överblommat och gula blad från de andra pelargonerna klarar sig Mårbackan nästan hur länge som helst.
Sullar med vatten och jord

Det är här jag står när jag klipper, planterar och fixar till pelargonerna - vid snickarbänken i växthuset med lagom arbetshöjd. Här kan jag sulla med vatten och jord. Det är lätt att torka upp eller borsta rent. Den mesta tiden ser det nog ut som på bilden. Livet i växthuset pågår !
Älvdalen i Dalarna ?

Det här är också en riktig goding till pelargon. Inköpt på Haven på Österlen. Första gången jag såg henne var det en enorm planta som man blev blixtförälskad i.

Därför blev jag så glad när Älvdalen som pelargonen heter fanns till försäljning i somras. Det är en gammaldags pelargon som påminner lite grann om Mårbackan i växtsättet fast lite skirare. Som gammal dalkulla hoppas jag den kommer från Älvdalen i Dalarna.
Nu har hon växt till sig och levererar vackra stora ljusrosa blommor. Hoppas hon kommer att trivas lika bra som kompisen Mårbackan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

13 kommentarer:

 1. Men vilken ståtlig Mårbacka!! Helt otroligt, jag som tycker min är maffig nu med massor av blommor, men där ligger man i lä ;) Håller med, Mårbackan är den finaste, och jag är så glad att min hållt i rätt många år nu.

  Trevlig helg!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Håller med dig helt angående Mårbackorna! I år har jag bara röda zonalpelargoner och de är visserligen vackra och blomvilliga men hjälp när de röda kronbladen faller! Om jag inte plockar upp dem snabbt så färgar de ståmattorna med röda pluttar som är svåra att få bort bort. Maja biter sönder nedfallet också. Nej, nästa år blir det en rosa balkong!
  Blir så full i skratt när du skriver sulla! Alla kullor vet vad du menar men övriga, hihi!? Hoppas din Älvdaling kommer att bli lika blomvillig som din enorma gamling! Så kul med de gamla trotjänarna som ständigt levererar!

  Må gott och ha en fin helg.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Jag arbetar på ett äldreboende och tog med mig en liten planta Mårbacka som jag och några av mina "tanter" planterade. Vi placerade krukan på en inglasad balkong. Den växte och växte och vi fick plantera om den i allt större krukor. När den var som blomrikast räknade damerna till 50 blommor. Så du segrade med 10st hi,hi. De är verkligen våra favoriter mina och damernas. Blekingekramar från Eva L.

  SvaraRadera
 4. Mårbacka jag fick av dig har lååångt kvar till dina 60 blommor men jag kan iallafall räkna till 4
  och de har överlevt kattattacker!!! hi hi
  Tänkte plantera om dom men det behöver man tydligen inte då! Lite ny jord ska dom iaf få
  så kanske det blir ännu fler blommor!
  Önskar dig en skön helg!
  Kram syrran

  SvaraRadera
 5. Hej Isa! Är ingen expert på pelargoner. Köpte några små pluggar av Appleblossom, och de har vuxit fint, men de blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, bladen är gulröda, och blommorna ser inte så välmående ut. De står på en varm altan, kanske för varmt. Din är helt otroligt fin.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Næh, for en SMUK pelargonie! Jeg har selv nogle Dronning Ingrid pelargonier som vist nok minder meget om Mårbacka, men de kan ikke måle sig med dit fantastiske eksemplar ...
  God weekend!
  Hilsner fra Nana

  SvaraRadera
 8. Vilken fin Mårbacka! Håller med om att de är tåliga, mina lever rövare i drivhuset och ser ut som lianer. Det blir till att klippa ner.

  SvaraRadera
 9. Du har verkligen lyckats med pelargonen, denna blöta kalla sommar har de ju inte trivts ute. Här i sommarstugan har jag egentligen inte möjlighet att ha dem inne, så de har mått illa i sommar. Nu är de inne ändå och börjar repa sig. Kul med gammaldags sorter också! Ha en skön helg/Monica

  SvaraRadera
 10. Underbar Mårbacka ! :D

  Tycker att pelargoner hör sommaren till men jag vill gärna ha de inne i mina fönster ...Du vet, fladdrande vita tyllgardiner och röda pelargoner ;) Nu har jag iofs. inga tyllgardiner och knappt några gardiner alls på sommaren, men blommorna vill jag inte vara utan !
  Har tyvärr svårt att få dem att övervintra hos mig :( men jag ger inte upp !

  Trevlig fortsatt helg !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 11. Ja det var en ståtlig mårbacka du har! Den måste trivas rejält hos dig!
  Önskar dig den bästa av helger...
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
 12. Älskar Mårbacka och ditt exemplar ser ju helt fantastisk ut :) //Victoria

  SvaraRadera
 13. Nydelige bilder og blogg fra hagen din. Utrolig frodig og flott. Jeg har noen Dronning Ingrid også, men de er på langt nær så stor og frodig som denne her.

  Nyt uken! :)

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa