onsdag 30 mars 2011

I ett blått drömmeri !


Nu när jag tittar ut över perennalandet och ser alla torra bruntorkade växter som står kvar där ute eller ligger platt på den ännu frusna marken har jag svårt att tänka mig att det snart kommer att blomstra där ute som på bilden !

Visst är det nästan magiskt vilka årstider vi har och vilken växtkraft som döljer sig där nere i Moder Jord !

Har mycket blå och bå/lila toner i min trädgård, lugna och harmoniska färger som spelar så bra ihop som bas. En flik av himlen som speglar sig på jorden och som påminner om havets olika nyanser.

Bergsklint i förgrunden med den vita tulpanen "Spring Green"som fond, silverarv,
löjtnantshjärtan, outslagna blå riddarsporrar, ännu mer bergsklint och fler okända blå blomster

Jag gillar det lite vildvuxna och otuktade ... att växterna själva får bestämma ... när vi flyttade alla växter till det nygrävda perennalandet för några år sedan hade jag inte mycket att säga till om !

Helt plötsligt började det växa som aldrig förr i landet runt huset (det var de växterna som skulle flyttas). Det var som om alla skrek TA MIG, TA MIG ! Det jag ritat under vintern var bara att lägga till handlingarna och lyssna in var växterna ville bo !

Bergsklinten hade jag knappt sett tidigare ... kanske hade legat där under i träda och väntat på ett tillfälle att få träda fram och sprida ut sig !  Det är fortfarande lika mycket kvar i landet fast jag flyttat massor med plantor ... är det någon som vill ha ... är det bara att hojta till (fast ni får själva komma hit och hämta !).


Den stora ljusblå nävan smög sig med hem när jag inhandlade en helt annan växt på en av STAs plantmarknader och helt plötsligt så var den bara där och blev större och större och större !

Stäppsalvian är en annan favorit ... vacker både till lime, vitt och silver. Blå/lila färger lockar också till sig massor med humlor, bin och fjärilar ... det brukar brumma lite hemtrevligt i rabatten och de fladdrande fjärilarna fulländar bilden !

Sä här ser rabatten ut på försommaren ... senare ändrar den utseende totalt och de blå nyanserna tar ett kliv tillbaka för att släppa fram olika rosa toner .. visst är det roligt när rabatterna kan skifta utseende helt genom hela trädgårdssäsongen !

Ha det så gott !
Kram/Isa

13 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Underbara bilder med hopp om sommar! :)
Hihi.. jag har också en bergklint som sprider sig som ogräs. När jag hittade den var den en liten pytteplanta som jag tyckte förtjänade att få lite bättre jord. Den har tackat mig med att växa explosionsartat.. ;)
En liten näva har jag också fått med mig som bonusoplanta men i mitt fall var det en brunnäva. Den försökte jag rensa bort under den första sommaren men den ville annorlunda så nu får den vara. :)
Kram,
Anna-Karin

Anna Vattenkanna sa...

Riktigt fint du bjuder på idag... Så fräscht och krispigt med de ljusa pastelltonerna... den gamla trädgårdsstolen ger mig rysningar av vällust :-)

Kram Anna Vattenkanna

Marianne sa...

Hopp ska det finnas gott om, som när mina tomater skickades ut i växthuset alldeles för tidigt... och finns inte mer. Klinten växer här men den ryker om platsen behövs till en ädlare planta som ex. är inhandlad på STA-sommarmöte. Jag har anmält mig i år igen...

Pilgrim sa...

Älskar dina bilder och din perennarabatt. Det ser så härligt busigt.
Ser att min "nya" stol har kompisar hemma hos dig. Tack för lite sommarfägring, det behövde jag idag.

Helena sa...

Ser så härligt ut!Visst är det kul när intrycken skiftar under en säsong.
Den där bergklinten är svår att utrota blir väl kvar nån rotbit o sen kommer den nästa år igen.Så har jag det iaf!
KRAM från mig!
ps.jag kan gott se en sån där häst i din rabatt :-)har inte glömt bort att du undrade har bara inte frågat än...

Lisa sa...

Oj, oj, oj vad jag längtar efter sommar när jag ser dina bilder! Det är så vackert med det blå och lila! Om de har rätt på väderleksrapporten, blir det till att vara ute i helgen och bara fantisera... Inspiration får man av dig!
Onsdagskramar!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Du har det så vackert!!! Gillar också när växterna får breda ut sig lite som dom vill själva. Fast det är klart, ibland kan det förvisso bli lite för mycket av det goda... Har också bergsklint.... och där blir det ibland just det. Men jag gillar den.

Tack snälla du för din hälsning... Visste inte att tidningen redan gått ut till prenumeranter... Lite nervöst är det ska jag erkänna.... :-)

Kram
Charlotte

Lisa sa...

Vilka härliga kombinationer du har fått till, verkligen inspirerande Isa. Gillade verkligen kombon bergklint-silverarv. Något för min torra framsida kanske, där ska jag göra om i år (hoppas jag:-) Lisa/Lisas trädgård

Hem & Drömmar sa...

Vilka bilder... Jag bara sitter och suckar som vanligt när jag ser din trädgård i full blom. Skulle kunna tänka mig ett litet "studiebesök" hos dig hihi. Tyvärr är jag inte så mycke för att rensa rabatter som jag önskar att jag vore.
Ha en bra dag, kram Ing-Britt

Pia sa...

Vackra bilder! Precis de färger jag gillar i en trädgård. Sitter själv med planer och ritningar på min f.d örtagård som troligtvis blir en perenn rabatt med inslag av örtväxter.
Tycker det är svårt att tänka sig hur plantorna blirnär de väl blommar. Tur att det mesta går att flytta!
: ) Pia

Ninnis sa...

Oj vad inspirerad jag blir av din trädgård och dina underbara bilder. Här i Piteå ligger snön fortfarande halvmeter hög men det är skönt att ha dina bilder att drömma till.

Kram Ninni

Bare Mio sa...

wow, så flotte bilder fra din vakre hage.
Er også veldig glad i blå og hvite blomster.
Skal sjekke ut Steppsalvien du skriver om.
Her skinner solen idag, så nå skal jeg ut å jobbe litt mer i hagen.
Ha en flott søndag.
Klem

Ninna sa...

Åh så vackert med dessa blåa växter, jag älskar blått. Jättefina bilder, en fröjd för ögat/Ninna