måndag 28 mars 2011

Rostigt fynd i skåpet och drömmen om ett blåregn !


Det här loppisfyndet hade jag helt glömt bort ... det fyndade jag på antikmarknad i Nora en het sommardag för flera år sedan ... i väntan på ett växthus att ha det i !

Sedan blev det liggande, tills jag av en händelse öppnade kassen, mindes och blev glatt överraskad ! Nu hänger den i växthuset ... tills vidare på ett provisoriskt ställe .... en sliten, rostig, gammal lampa som känns sååå rätt att använda som någon form av ljuskrona/ljusstake !! Lycka, Lycka !!

Nu drömmer jag om ett blåregn ... som jag skrev om i förra inlägget ! Läste om en sort som heter Wisteria "Blue Moon" som trivs upp till zon 4 ( Örebro hör till zon 3). Den kommer från Kanada, klättar upp till 5 meter och blommar tre gånger om året. För att man ska lyckas måste platsen vara solig, varm, väldränerad och vindskyddad. Jordens pH-värde bör inte överstiga 7. För bild och mer fakta läs HÄR !


Någon som har erfarenhet av blåregn i annan zon än 1 och 2 ?

Trevlig vecka !
Kram/Isa

10 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Det var en knasrolig lampa med krumelurer och en sjöjungfru ser det ut som? Nice!

Det jag vet om Wisteria är att vissa individer drabbats av en virussjukdom och att plantorna kan vara smittade redan från plantskolan - vet INTE om det gäller "Blue Moon" men kan vara värt att kolla upp...

Kram Anna Vattenkanna

ullis sa...

Hej Isa!
Har precis som du drömt om blåregn, faktiskt i flera år... så ifjol slog jag till; köpte både 'Blue moon' och 'Amethyst fall'... ska bli så spännande att se om de har överlevt vargavintern... Men varför inte prova?
Du vet, friskt vågat, hälften vunnet! Kram Ullis

Helena sa...

Ja prova säger jag med!Det är det ju värt om det går:-)Ska ta reda på vem som gör hästarna så återkommer jag till dig!Jätte kul lampa lite egen men med stor charm!
KRAM från mig!

Lisa sa...

Det skulle vara kul att rota i dina skåp! Vilka fynd man kan göra! Det är väl härligt att hitta något bortglömt bara så där... Fin är den!
Blåregn är en av mina drömmar också. Nu när vi bor här i södern är det möjligt. Får se om det blir någon affär.
Nu ska jag packa ihop för ikväll och lägga mig och drömma om... Blåregn kanske =)
Måndagskramar!

Pia sa...

Hej!
Vad fina dina vårstolar blir! Jag ger mig nog på min stol till helgen. Den behöver ny klädnad; levande och färgglad!
Jag har provat ett blåregn vid södervägg men det verkar som om den dött. Vill gärna prova igen då jag ser framför mig ett dignande blåregn vid vår vita putsvägg. Det skulle vara vackert!
Tack än en gång för en inspirerande sida!
Pia

Marianne sa...

Hemma här i zon 4 har jag en 'Blue moon', planterades i våras och blommade första året. Det har nyss smält fram ur snötäcket, jag tror att det är vid liv men det får vi väl se senare i vår.

Tiina sa...

Vilket vacker loppisfyndet!Vet du varifrån kan man köpa Wisteria Blue Moon??Man måste ju ha drömmar och jag sådde wisteria sinensis även vi bor i Finlands zon 5....Jag är beredd att den måste skyddas noggrant.Vackra trädgårddrömmar till dej också:)

Kristina Bonander sa...

Stort tack! Vilken service att ge mer fakta om blåregnet! Och flera bloggare har testat med gott resultat. Kul! Den åker upp på årets lista!
Roligt att du har varit i mysiga Nora och fyndat en sån fin lampa. De har mycket kul där.
Ha det så gott
Kristina

Flitiga Lisa sa...

Hej igen!
Tack för din värmande kommentar om bloggfasta. Det känns alltid bra om man lyckas inspirera någon genom att skriva ner lite av sina tankar och reflektioner.

Nu har jag så smått börjat närma mig blogg-
världen igen: lekt lite med roliga picasa, ändrat
lite på sidan...... men inläggen får vänta ett tag till tror jag.

Kram från Flitiga Lisa

Vardagens guldkorn sa...

Å blåregn är ju såååå vackert! Håller på med min önskelista på bloggen där jag visar mina önskeväxter inför sommarens födelsedag (det gäller att vara ute i tid) Blåregnet är med där, frågan är bara vilken sort... ska läsa på mer här innan jag gör det inlägget =0) Tack för inspirerande blogg och tydliga bilder/ritningar på växthuset (försöker övertala min man om att det är något vi bara MÅSTE ha)
Kram Linda