onsdag 3 april 2024

Korgar som rymmer mycket, kaosartad rishög och vårstjärnor som kämpar

 

Får invänta bättre trädgårdstider

Det var inte många dagar sedan som jag tillbringade flera timmar här i långa perennarabatten med att kratta alla torkade blad från jättedaggkåpan, frigöra brunnävan som spritt sig och klippa bort torkade grenar från rosen Therese Bugnet och nu har snön täckt allt och mer kommer enligt väderleksprognosen. Det är bara att gilla läget och vänta in bättre trädgårdstider. 

Korgarna från Vadstena Antik är perfekta att samla allt klipp, torkade blad och avklippta grenar i. Lätta att flytta, rymmer mycket och tål utelivet. Sedan är det bara att lyfta in dom i bilens bagageutrymme och åka till ristippen och tömma. Tidigare år har jag klippt rakt ner i rabatten för att få mer mull i jorden men just i år vill jag städa rabatterna så jag kan rensa allt ogräs först innan hästgödslet skall läggas på. 



Om några månader prunkar allt igen

Här står hon i full blom Therese Bugnet tillsammans med jättedaggkåpan som en skyddande matta vid fötterna i mitten av juni förra året. Det skall finnas en blå näva någonstans mellan plantorna av jättedaggkåpan men den får kämpa varje år för sin plats. 

Det är den här bilden man har för ögonen när man håller på och klipper, rensar och gödslar - att om några månader prunkar allt igen. Så trösterikt. Trots allt stormande och snöoväder så kan man lita på att på något sätt så kommer det alltid att blomstra och grönska igen. 



Kaosartad rishög

Det höga Miskantusgräset har lagt sig ner i år och blivit avbrutet och ändå törs jag inte klippa ner det helt med tanke på kommande frostnätter. Lika vackert som gräset är under hösten lika fult är det nu när det bara är en hög med kaos. 



Pampigare med åren

Det är lite svårt att tänka sig att den där rishögen är så här pampig när den blommar och står rakt upp i rabatten. Den tillför tyngd och pondus och blir bara pampigare med åren. 




Fjunar av sig med tiden

Vipporna är vackra i alla stadier och ibland har jag plockat in dom och ställt i vas men den här tiden på året fjunar dom bara av sig och är inte lika roliga att ha inne. Dom får gå till komposten istället. 



Fin även i vas

Therese Bugnet plockar jag gärna av och sätter i vas även om hon inte står så länge. Har henne på flera ställen så det finns buskar att plocka av. 




Kämpar i snökaoset

Vårstjärnorna som jag flyttade till rostiga rosenrabatten när vi anlade den 2018 har nu spritt sig till nästan hela rabatten och kämpar nu för sin överlevnad i snökaoset. Det blir som en blå matta i rabatten när alla blommar så det var så synd nu att snön kom tillbaka. I går såg jag vårens första citronfjäril och sänder ut en förhoppning om att den hittat något skyddat ställe att krypa in och klara livhanken på tills våren kommer tillbaka på allvar igen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - håll ut, snart skiner solen igen !
Kram/Isa
 

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Har inte börjat städa än, det är riktigt ruggigt ute. Det ser fint ut men då man kommer ut är det riktigt kallt. Det är skönt att sitta i växthuset, men hoppas att det skall bli lite sol och varmt så man kan vara ute. Vi hade tur som inte fått någon snö än så länge.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Här håller snön som kom att smälta bort igen så nu hoppas jag att det snöat klart för i år. JA, sol och värme vill vi ha nu !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa