tisdag 16 april 2024

Raserat hemmabygge, fransk portal och överväxt kaprifol

 

Totalt överväxt

Så här såg portalen ut i somras i långa perennarabatten där kaprifol och rosen Duchesse de Montabello växer. Det är helt otroligt hur dom växt under dom här åren. Den rostiga sänggaveln som rosen lutar sig mot syns inte - inte heller armeringsmattan som kaprifolen klätt in. Rosen kämpar för att få luft, ljus och syre under kaprifolen. Hon har verkligen kämpat på bra. En stor eloge till hennes otroliga växtkraft. Från tidernas begynnelse

För många år sedan, närmare bestämt 2011 såg det ut så här i rabatten. Kaprifolen har precis börjat klättra och har lång väg kvar till 2023 års överväxt. Jag ville ha något som delade av den långa rabatten och som skyddade den bortre delen från insyn från gatan. Rosen kom till några år senare. 

Portalen skapade jag av armeringsmatta och armeringsjärn och najade ihop. 
Kommit en bit på väg

Några år senare har den kommit en bra bit på väg och är fortfarande så där skir och vacker. Tyvärr doftar den inte vilket jag inte upptäckte förrän jag kom hem med plantorna. Det har varit en sorg genom åren. Det hade varit underbart att få känna kaprifoldoften när man går förbi. 
Nu tog det slut

Efter den senaste tidens blåsväder och tyngden från kaprifolen har konstruktionen vikt sig åt sidan och jag insåg att jag måste klippa ner allt och byta ut portalen. Efter lång och trogen tjänst är det dags.  Här har jag börjat nerklippningen som är ett mastodantjobb. Vill tillbaka till den där skira grönskan och att den vackra rosen ska få utrymme och inte skicka upp långa skott genom kaprifoltaket. 
Strävar på och drömmer

Jag strävar på och har en vision om att flytta den franskinspirerande portalen från Blomstergården hit som är mer stabil istället för ett hemmabygge (som trots allt hållt i många år). Tror den skulle göra sig bra i långa perennarabatten och överlever inte kaprifolerna den brutala nedklippningen kan jag alltid investera i nya doftande exemplar som försiktigt får klättra i den franska varianten.   

Tror inte jag förankrade den när jag flyttade den på plats vilket jag gjorde alldeles själv (och monterade ihop den) för några år sedan. 

Det är intensiva dagar i trädgården nu och gårdagen var helt magisk - solen sken från en klarblå himmel och det blev en heldag i trädgården - så tacksam!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner  och var rädd om dig vårbruket !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa