tisdag 23 april 2024

Tuffa plantor, toppade dahlior och galopp i ottan

 

Galopperade ner till växthuset 

Vaknade redan 04.30 i morse, tassade upp och kollade min vana trogen temperaturen den här tiden på året när man aldrig riktigt vet om kylan skall slå till eller inte. Den visade -6,4 grader. Åhh herregud skulle mina små plantbebisar i växthuset klara en sån kall natt ? Det var bara att hoppa i kläderna och galoppera ner till växthuset med hjärtat i halsgropen.
Små tuffingar uppväxta i kylan

Jag hade inte behövt vara orolig visade det sig även om fönsterrutorna till växthuset gnistrade av frostblommor. De små liven såg helt oberörda ut. Tuffa som de är att gro och växa upp i ett kallväxthus. För säkerhets skull la jag på locken till deras lådor och bäddade in dom med en filt som jag i hastigheten ryckt åt mig. De skall ju inte behöva frysa i onödan. De små liven som skall blomma hela sommaren och ge glädje i trädgården långt in på hösten. 

En del växer på sig riktigt bra och hela lådan är full med små livfulla småplantor som dvärgcosmos Early Dwarf på första bilden ( skall bara bli 50 cm) och trädgårdsnejlikan Chabaud Magenta här ovanför. 
Den kinkiga fick värme på badrumsgolvet

Andra behövde komma in på det varma gosiga badrumsgolvet för att behaga komma ovanför jordytan som den kinkiga klockrankan. När hon väl grott sätter hon en himla fart så hon fick jag skola om omgående och förpassa ut i kylan i växthuset igen, vilket hon finner sig i. Nu växer hon inte så snabbt utan ägnar sig mer åt att få ett kraftigt rotsystem istället så hon står stadigt i sommar. Fick 8 plantor vilket är precis lagomt för min trädgård. 

Hon fick ingen filt över sig i morse men klarade kylan galant. Växthuset värms upp på dagarna och håller sig någorlunda under nätterna även om termometern inne i växthuset visar minusgrader på morgnarna ( i morse -3 när jag kom galopperande). 
Växer så det knakar

Dahliorna som jag förgror i köket växer så det knakar och pga av kylan får jag lov att vänta med att sätta ner dom i växthuset. Ångrar nästan att jag planterade dom så snart jag fått dom levererade, men kan istället glädjas över tidig blomning. Förhoppningsvis. Topping av dahlior

Har toppat dahliorna och satt i småvaser tillsammans med vårstjärna och scilla från trädgården. Har kanske ingen större förhoppning av att sticklingarna skall ta sig och bilda rötter men det var trevligt att stoppa överskottet i vaser och ta det tillvara. Svänger snabbt

Det svänger snabbt i väderbranschen och nu skiner solen från en klarblå himmel - det ser ut att bli en fantastisk dag i trädgården. Det är alldeles vindstilla och kanske fortsätter jag att klippa ner kaprifolen i långa perennarabatten. Det har blivit några vändor till ristippen med klipp och snart är den raserade portalen befriad. Yippie ! 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Det kan godt være lidt nervepirrende med de små frøplanter og dahliaer på denne årstid, hvor vejret er så skiftende. Det var godt, de alle klarede det.
  Jeg har prøvet at sætte dahliatoppe i vand, men det har ikke lykkedes for mig, at få dem til at gro. Jeg håber, du har held med det.
  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elna !
   Det skall bli spännande att se om någon av de toppade plantorna tar sig, har inga större förhoppningar, men det skulle vara roligt omnågon fick rötter.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Hejsan, är det okej om jag följer din blogg? Är själv intresserad av att plantera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv precis börjat blogga. Den heter lindasplantering.blogspot.com .
   Om det är okej så lägger jag in där att jag följer dig. /Linda.

   Radera
  2. Hej Linda och välkommen till bloggvärlden !
   Självklart är det ok att du följer mig och det skall bli roligt att följa dina odlingsäventyr.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa