tisdag 2 augusti 2022

Strösslad Magic Night, spretig bukett och klippandet har startat

 

Totalt igenväxt trädgård

Efter en härlig Österlensemester med barn och barnbarn landade jag hemma i en totalt igenväxt trädgård igen. Har knappt varit hemma den här sommaren känns det som och trädgården ser ut därefter. Dessutom var den hemmavarande maken sjuk så gräset har varit oklippt i ca 10 dagar så nu är det klipp, klipp som gäller - om kroppen håller för det vill säga. Man kan riktigt höra hur övergiven trädgården känner sig när ingen gått de dagliga rundorna och hållt efter. Sensommaren på gång

Till och med humlekottarna har börjat komma - känns nästan som ett tecken att sensommaren är här. Det är då jag brukar skapa kransar för humlekottarna gör sig så bra i höstkransar och torkar så snyggt. Nu fick en stängel av humlen flytta in i dagens bukett och den gör sig ju ganska så snyggt också mot den rostiga bordsskivan på planteringsbordet nere i ruinhörnan. Vild, rufsig och personlig

Jag ville ha en riktigt vild, rufsig och personlig bukett hellre än en snygg variant. Älskar när man får ta ut svängarna och plockade den yviga Martornen som flytt ur rabatten ut på gatan. Den sticks lite och visst hade jag kunnat klippt in den men älskar spretet när den får sväva lite ovanför istället.
Fortsätter leverera

Sommarfloxen fortsätter att växa och leverera snittblommor till buketter - så tacksam för den här skira varelsen. Astrarna är på gång och kommer snart att ta över huvudrollen i buketteriet. Hoppas mycket på de dubbla varianterna.
Nu har jag den i sortimentet

Den här godingen såg jag första gången i Engelska Trädgården i på Österlen förra sommaren samt i Hanna Wendelbos magiska skapelse på Norrviken - klart jag ville ha med den i buketteriet. Praktvädden - Magic Night. Den är lite svår att fota så man ser dess fulla tjusighet och läckra färg. 
Strösslad varelse

Den ser ofta helt svart ut men kan också visa upp sin mörkröda sida som här på bilden där det också ser ut som någon hällt ut rosa strössel på blomman.  

Klippandet har startat

Idag har jag börjat klippandet med att klippa bort allt överblommat på spireahäcken på framsidan. Den var fantastisk vacker när den blommade vilket nu bara är ett minne blott även om det bara är några veckor sedan.  Kvar är bara fult, brunt överblommat som spretar åt alla håll.  Nu klipper jag fram en rundad buskform på alla plantorna och vips känns dom fräscha och fina igen. 
Blomning i tidigt morgonljus

Hittade en bild tagen under blomningen en tidig morgon i morgonljuset. Det är första gången den blommar så här fint sedan planteringen för 3 år sedan. Så trevligt att den etablerat sig och trivs.Både vemodigt och lite skönt

Det känns både lite vemodigt och även lite skönt att augusti trätt in och tagit över. Sommaren gick så fort och mycket har blommat över och är risigt. Nu väntar ett pärlband av lediga dagar på hemmaplan där jag kan disponera dagarna precis som jag vill och kan i lugn och ro försöka återta makten över trädgården. En liten bit i taget. Kroppen får ta kommandot - det brukar bli att jag klipper en stund, vilar en stund, plockar en bukett, läser lite och klipper igen eller rensar. Semesterlunken sitter i - gärna för evigt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - njut av din trädgård och av lugnet!
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack snälla du !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Hej Isa!
  Vilken underbar bukett. Är besviken på mig själv, att jag glömde så Sommarflox, hade skaffat frön. Det får bli till nästa år. Den vackra vädden finns hos min dotter, den är mycket vacker. Är den lila en temynta? Blev glatt överraskad då jag plockade in dem i en bukett. De blir så fina och står sig länge.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika !
   Jag har också frön som inte kommit i jorden - i år blir jag utan luktärter som jag helt glömt att så.
   Den lila är en väddklint som är perenn och frösår sig lite överallt. Temynta måste jag kolla upp - tack för tipset !
   Ha det så gott !
   Kram/isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa