fredag 22 juli 2022

Årets pelargondamer i växthuset, loppisfynd och en sneak peek av en omvandlad "svan"

 


Pelargonerna "puttrar på"

Pelargondamerna i växthuset har fått väldigt lite kärlek i år och fick flytta ut på sommarbete sent mot vad dom brukar ändå tycker jag att dom växt på sig och blommar ganska bra. Tacksam att dom trots allt "puttrar på" - växthusmiljön brukar dom gilla och får ofta stanna här till långt in i oktober och det är oftast då dom är som vackrast.

Några nykomlingar har det blivit medan de flesta är sparade från förra året.



Min absoluta favorit

Princess Filippa tillhör favoritpelargonerna och nu har jag flera exemplar av henne i olika storlekar. Hennes små rosenknoppiga blommor är ljuvliga och jag är lika förundrad varje gång jag studerar dom. Dessutom delar hon sitt vackra namn med mitt äldsta barnbarn så det är inte så konstigt att hon är en klar favorit. 




En slitstark kulla

Torsång som syns mot den runda järnkransen är en annan långlivare i min pelargonsamling - lätt att ta sticklingar av så man får fler och som är sällsynt blomvillig. Hon har sålts av Torsångs handelsträdgård i Borlänge i Dalarna sedan 1930-talet.



Nykomling som växt upp

Estelle var förra årets nykomling och för säkerhets skull inhandlade jag 3 st sticklingar som nu växt på sig och blommar underbart i skira pastelliga blomklasar. Den är också vald till årets Plantagen- pelargon 2022 och skall tåla skugga bra. En pelargon som räcker i generationer - hoppas bara jag kan hålla mina vid liv så länge. 



Fokus på att tillfriskna

Här syns hon igen - närmast i den vita blombänken fast det är någon av de andra i trion. I år har jag bara gödslat pelargonerna med en gammal flaska Blomstra som jag hittade i gömmorna. Har inte varit utanför huset på evigheter känns det som - vi blev sjuka när vi kom hem efter Österlensemestern och alla roliga planer på dagsutflykter blev istället till fokus på att tillfriskna. 



På skattjakt

EN utflykt hann vi alla fall med innan Coronan angrep oss - till Nora och en härlig båttur med Plaskus ut till Alntorps Ö och ett efterföljande obligatoriskt botaniserande i Noras Diversehandels små bodar ner mot sjön där jag hittade en fönsterlucka för 200kr som min hjärna omedelbart omvandlade till tjusiga franska bilder i Annie Sloans magiska färger. 

Med ett stadigt grepp om fönsterluckan styrde jag mina steg till Diveresehandeln för att betala min skatt medan maken njöt av den lika obligatoriska struten med Noraglass på bänken framför kyrkan. Jag hade precis 200kr i min plånbok som jag tömde innan avresan för jag ville resa lätt och räckte över sedeln till biträdet i butiken. Yes - vilken förvandling den här fula fönsterluckan ska genomgå - ungefär som när den fula ankungen blev en svan. Det gäller att se potentialen när man skall fynda !



  

Bjuder på en sneak peek 

Nu är den inte riktigt klar än men en "sneak peek" kan jag alltid bjuda på så ni förstår att svanen är på gång. Har några detaljer som skall fixas som kräver ett besök i en byggnadsvårdsbutik innan den skall få hitta sin plats och fotas i sin nya skepnad. Så himla kul att gå loss med de olika färgerna och se förvandlingen. Dessutom var ju den här fönsterluckan redan fulbrun vilket var perfekt grund för omvandlingen. 




Blir nog mer ! 

Så nu när jag sitter här och skriver det här inlägget SER jag hur fönsterluckorna ovanför pelargonskrivbordet SER ut och genast börjar nya bilder poppa upp i min hjärna. Gjorde ingenting åt dom när jag fyndade dom men nu när jag blivit invaderad av Annie Sloans magiska värld där allt är möjligt ligger dom i farozonen till total förvandling. Åhh så kul.

Dom får i alla fall vänta ett tag för nu väntar en ny resa till Österlen - tillsammans med barn och barnbarn den här gången. Jag har tillfrisknat medan maken får kurera en envis öroninflammation. Skall bli så roligt att få upptäcka Österlen utifrån ett barnperspektiv och få rå om barnbarnen igen. Hoppas på soligt strandhäng och härliga grillkvällar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

7 kommentarer:

  1. Så roligt att du har Torsångspelargonen kvar än! Fattar inte varför jag inte skaffat en ny, den var ju så tacksam! Men det ska finnas drägliga övervintringsmöjligheter, det stupar oftast på det för mig.
    Du har så mycket glädje i din trädgård Isa!

    Hoppas du också fått mycket regn som vi.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Fina pelargoner, jag är dålig på att övervintra dem. Har Mårbacka och Estelle, de trivs bra i växthuset. En Engelsk som såg så torr och tråkig ut här inne, blev som ny då den fick flytta ut. Filippa och Torsång är riktigt fina. Skall bli spännande att se fönsterluckan men det ser redan fint ut.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  3. Så vackra pelargoner och den där fönsterluckan kommer att bli magisk när du har målat den :)
    Ha en fin helg nu!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  4. Åhh så många fina pelargoner. Jag är så dålig på att komma ihåg namnen på dom jag köper eller får. Fint loppisfynd också. Vi får kika på den sedan när du är klar. Kram Pia

    SvaraRadera
  5. Vilket fint loppisfynd och såååå vacker färg. Förstår att du är sugen att gå kommer på flera saker att måla. Hoppas du och medresenärerna får en fin tid på Österlen. Själv får jag vänta två veckor till innan det blir en andra gång på Österlen denna sommaren.

    SvaraRadera
  6. Jag kallar småblommig för Apple blossom, har sådan., mårbacka, tulpan mm står under tak och stormtrivs.

    SvaraRadera
  7. Så flotte pelargoniar, de minner meg om min mormors vinduskarm når jeg var liten. Hun hadde de i alle sine vinduer på vinteren.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa