fredag 5 augusti 2022

Sommarutställning på slottet, handen skall synas och inspirerande myller

 


Sommarutställning i papper

Just nu pågår en sommarutställning av modeskaparen Bea Szenfeld och konstnären/illustratören/författaren Stina Wirsén på Örebro slott som jag besökte i veckan. Jag var riktigt nyfiken på Beas skapande och hoppades få se Alice Bah Kunkes vackra klänning som Bea skapade som ett manifest till en Nobelmiddag för ett antal år sedan. Nu var inte just den klänningen med på utställningen men det fanns en del andra lekfulla kreationer i papper som visar Beas konstnärskap och lekfyllda ådra.
 Hyllar det analoga

Det är så häftigt i dessa tider när allt skall gå så snabbt att det finns kreativa personer som hyllar det analoga och låter skapandet ta månader av genuint hantverksarbete istället för en snabb process i datorer. Som hyllar det handgjorda och levande precis som Karin Larsson som sa att "handen skall synas" i skapandet. Sånt imponerar.Så fascinerande

Något som också var väldigt roligt och inspirerande att se var konstnärernas arbetsskrivbord - där under glasskivan myllrade det av allehanda ting som gett inspiration till skapandet. Där fanns även måttband , blyertspennor och pennvässare som avslöjar kärleken till det analoga arbetet. 
Här trängs det mesta

Här ser vi Beas arbetsskrivbord med handskrivna skisser på väggen och inspirerande urklipp från gamla sagor som trängs med hennes påbörjade coutureplagg av papper. Inspirerande myller

Här är det Stinas myller av detaljer under glasskivan på hennes skrivbord. Så roligt att se vad hon blir inspirerad av i sitt skapande som ger näring och energi till hennes egen röst och uttryck. Just det här att lyssna till sin egen röst är så oerhört viktigt i allt skapande. Att tillföra fantasi och uppfinningsrikedom utifrån men behålla kärnan intakt och gå sin egen väg för att skapa något som bara är ens eget är så häftigt. Det är något som båda dessa konstnärssjälar lyckats med.

Inspirerad av en spargris ?

På Stina Wirséns skrivbord fanns en rund rosa spargris - en sån man hade när man var liten med en plutt under som man kunde ta bort och med en bordskniv peta ut de sparade slantarna. När jag ser den här figuren känns den som en omdaning av den runda fryntliga spargrisen även om det är en helt egen figur. Så häftigt. Fler utställningar mm i helgen

Jag blir så inspirerad i mitt eget skapande i trädgården av att besöka såna här utställningar och i helgen blir det garanterat ett besök i Hallsberg på Bergööska huset där Lena Linderholm - en annan väldigt inspirerande konstnär ställer ut. Jag tror det är sista veckan nästa vecka och sommarutställningen på slottet med Bea och Stina pågår till 11 september. 

Det blev mycket spring i trappor i slottet och jag var ganska slut efteråt och dessutom hade jag cyklat in till stan, ett av få besök under sommarhalvåret. Fick ihop mina 10.000 steg i alla fall (just den här dagen) och efter ett trevligt och välbehövligt frisörbesök kom maken och hämtade mig. Går all-in i Askersund

I morgon är det Antikmarknad i Askersund, något jag ser mycket fram mot. Missade årets marknader i både Åmmeberg och Nora så nu får jag gå all-in i Askersund i stället. Brukar alltid hitta något roligt och spännande bland utställarna (som buddhapojken på bilden) och dessutom är det dags att fylla på med sommarblommor som gjort sitt på Kalles Trädgård i Askersund och Rönnes Trädgård i Rönneshyttan. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en påfyllande helg !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Bea har jag följt på "go kväll". Vilken kreativ arbetsplats. Har själv jobbat med origami, tycker om att skapa nu blir det oftast i tyg. Har noterat att det är många utställningar över Sverige med äldre vackra kläder - älskar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Betty !
   Låter spännande med origami !
   Håller med - älskar också äldre vackra kläder som när utställningen på slottet förra sommaren handlade om drottningarnas kläder genom århundradena.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa