torsdag 2 juni 2022

Första försöket med "rostning"


Äntligen inköp 

Det har regnat här en hel del de senaste dagarna så man har fått springa in när skurarna attackerat så då passade jag på att använda färgburkarna från Annie Sloan jag köpte under Tysslingedagen förra veckan. 

Har tänkt så länge att införskaffa kalkfärg för att rosta krukor och annat men aldrig kommit iväg till någon återförsäljare. Nu fanns Bäcks Målarverkstad och butik med bland utflyktsmålen där det fanns hur mycket färgburkar som helst så nu passade det bra. 



Den som spar han har

Makens gamla plastkrukor som han hade när vi träffades för 20 år sedan har hela tiden stått kvar i förrådet och nu plockades dom fram för att bli rostade. Formen är ju jättefin och det plastiga skulle nog försvinna med rostningen.




Grundade med svart

Tur att jag har en ateljé att hålla till i med allt pyssel. Först grundade jag krukan med en svart färg Graphite som jag tyckte var mer grå - tror det finns en svartare bland Annies sortiment. 




Första försöket

Sedan skulle man hälla upp färg från 3 olika färgburkar som Barcelona orange, Primer red och Honfleur på ett fat och sedan var det bara att dutta penseln i alla tre färgerna och dutta på krukan - vansinnigt roligt men eftersom det var första gången jag gjorde det hade jag ingen aning om hur resultatet skulle bli eller hur jag skulle tänka. 

Nu när färgen torkat inser jag att jag använt alldeles för mycket rött och skulle låta det svarta skina igenom mycket mer. Samt framhävt det gula. Det tar nog ett tag innan man fått in tekniken. Det är bara att måla på och lära sig på vägen. 




Går på metallen

I Blomstergården har svarta pallkragar införskaffats istället för degtråget som kraschade efter lång och trogen tjänst. Metallhörnen lyste metalliska så jag grundade dom med den "svarta" kalkfärgen och skall rosta dom så lådan smälter in bättre. Handtaget från den gamla lådan har jag sparat och eventuellt skall pallkragen bli med ett rostigt handtag. Får ta ställning till det när jag ser hur metallen blir efter rostningen.

I pallkragen har nu många småplantor av olika sorters astrar fått flytta ut från växthuset och jag försöker få ut så många småplantor som möjligt varje dag. I degtråget bredvid huserar nu slöjsilja, riddarsporrar, praktvädd och ringblomma förutom jätteplantan med gräslök som får stå kvar för sina vackra blommor skull. 



Små burkar blir nog stora burkar

Köpte små burkar till att börja med men det kommer garanterat att bli större färgburkar för det här var vansinnigt roligt. Går runt i trädgården nu och studerar rost för att ha det med mig in i nästa målarprojekt. Dessutom upptäckte jag min favoritnyans Provence ärgad koppar på en hemsida så kanske kommer jag att gå bananas med den älskade nyansen också. Kolla HÄR ! 

Åhh så mycket roligt det finns att ägna sig åt och skapa - det är bara kroppen som sätter gränser. Vilar ofta mellan allt trädgårderandet och sköna sittplatser är viktigare och viktigare i trädgården för återhämtningen. Så ljuvligt att sjunka ner i en skön däckstol några minuter, plira mot solen (förhoppningsvis) och njuta av trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - kom ihåg att njuta av trädgårdsresan också 1
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Vad roligt att prova. Kan tänka mig att det tar ett tag innan man hittat rätt bland alla olika nyanser. En vit plastkruka är ingen höjdare så den blir mycket bättre oavsett hur du gör.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Det är bara att prova sig fram och träna så hittar man "rätt" till slut - så himla roligt och beroendeframkallande !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Tänk att lite färg kan göra sådana underverk!
    Trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta !
      Det är nästan som magi !
      Har fyndat en hel kasse på loppis med pryttlar som jag skall träna vidare på - så himla kul !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Wow! Så fint det blev! Vilket bra tips och jag kollade in den där färgen Provence - ett måste! Nu ska jag kolla vad som finns att måla :)
    Ha en fin dag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti !
      Javisst är Provencefärgen helt fantastisk - är jättesugen att måla allt möjligt med den. Skall bli kul att kolla vad du skapar med den !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa