fredag 7 februari 2020

NU är rosorna beställda till projekt framsidaSkymmer lavendeln

Jag hade en tanke när jag 2014 satt två stycken Silverpäronträd på varsin sida framför växthuset. Silverpäron är ju det närmaste man kan komma ett olivträd och kallas också för Nordens Olivträd om jag kommer ihåg rätt. Och jag vill ju ha en fransk touch på min trädgård så då passade det ju bra med Silverpäron.  Nu har jag insett att stammen är för kort för den till vänster som numer står mitt i lavendellunden. Den skymmer lavendeln så den skall få flytta till den nya planerade rabatten på framsidan till våren.
Behöver klippas

Har ytterligare ett Silverpäron som står utanför köksträdgården som "råkade" hamna där när jag köpte på mig några träd vid utförsäljning hösten 2014. Det är inte klokt så åren går. Båda behöver klippas rejält för det har jag varit lite för feg för att göra för att bilda en vacker krona även om jag gillar när det är lite rufsigt.
Lila knackade på

Lavendellunden skall återgå att bli just en lavendellund så vallmon är bannlyst där till sommaren. I den nya rabatten på framsidan har jag hela tiden "sett" en vit rabatt. Det finns ju massor av vita nyanser som man kan komplettera med grönt, grått och lila. Lila tillkom bara för några dagar sedan - det kändes bara som att den knackade på och krävde att bli insläppt.


Bild från Hortogreen

Rosor redan beställda

Rosor som skall utgöra en del av grunden är redan beställda när Hortogreen hade sin roskampanj i början av månaden. 3 st Claire Austin med dragning åt citrongult i knopparna som sedan övergår i cremevitt med ett mörkgrönt bladverk och upprätt växtsätt skall sätta tonen på rabatten tillsammans med 2 st Silverpäronträd. Dessutom blommar hon från början av juli och långt in på hösten och är skuggtålig. Sånt gillar jag.

Sedan är jag sugen på något vintergrönt som sockertoppsgranar som bryter av. Dom kan man sedan sätta ljusslingor i till jul. Den är långsamväxande så det gäller att få några (2 st) med lite höjd redan från början.  Och kanske några mindre klotformade thujor så det blir en tydlig struktur i rabatten året om.
Finns massor med vackra vita växter

Tandpetarsiljan ska naturligtvis få flytta in i rabatten - gärna tillsammans med jätteverbena. Som marktäckare har jag tänkt mig Myskmadra. Sen finns det ju även vita zinnior, dahlior och stjärnflocka som har lagom höjd och kan bli "mellanväxter" liksom något vajande gräs.
Urcharmig kornvallmo

Dessutom har jag skickat efter olika sorters fröer till vita och lilafärgade vallmor. Den nya urcharmiga kornvallmon "Amazing Grey" från Impecta kan man ju bara inte motstå liksom den stilfulla enkla vallmon "Hungarian Blue".Tänker att det kan vara klokt att fylla upp med ettåringar de första åren för att se hur man vill forma rabatten på sikt. 
Lavendelhäck i svängen

I svängen på framsidan har vi en lavendelhäck som trivs bra trots att det är norrläge. Jag tror att muren gör mycket till för lavendelns trivsel - den trivs så bra att den till och med hoppar ned och bosätter sig i små hål i asfalten på gatan. Kanske kommer den också att dyka upp i vita rabatten eftersom lila knackade på.
Haft samma planer i mååånga år

Så här såg vår framsida ut 2013 och den ser tyvärr fortfarande likadan ut. När jag går igenom bloggen med inlägg märkta "Min framsida" ser jag att jag hade liknande tankar redan 2013 och nu är vi inne på 2020 ! NU är i alla fall rosor beställda och hantverkare tillfrågade och när jag rannsakar mitt minne kommer jag ihåg att det var en kille hit och tittade på framsidan som skulle hjälpa mig som försvann och aldrig hörde av sig igen. Sedan poppade andra projekt upp som fick all energi, livet kom emellan och framsidan fick ligga i träda - tills NU hoppas jag. Rosorna måste ju bo någonstans när de kommer i vår.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och lycka till med dina kommande trädgårdsprojekt !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Claire Austin ser ut att ha de där vackert bollformade blommorna innan de slår ut. Sådär så jag nästan måste försöka peta isär och se vad som finns inuti :) Blir säkert vackert!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina !
   Jag tror Claire Austin är ny för i år och det skall bli så spännande när rosorna kommer och när dom börjar blomma. En bollformad ros är ny för mig så jag kommer säkert att reagera som du !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Åhh det kommer att bli såååååå fint:) Väntar med spänning på att se det rosiga resultatet sen...
  Ha en fin lördag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   Tack snälla för din kommentar - jag hoppas det blir fint !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa