onsdag 26 februari 2020

Iskalla vindar, förlåtna jättegräs och handvänliga vipporVajar sirligt i vinden

På sensommaren är det så vackert med ett jättegräs i trädgården som sirligt vajar i vinden och rasslar så där harmoniskt.  Jag har både ett gigantiskt Miscantusgräs i perennarabatten och den här Jättetåteln (tror jag att det är) i rostiga rosenrabatten. Det fick stå kvar efter omgörningen av rabatten och fyller upp hörnet mot uteplatsen.
Fått stå orört i vinter

Gräset är verkligen enormt och här syns de skira vipporna som skimrar i ljuslila. Gräs ska ju klippas först på våren och i vinter har gräset stått kvar orört tills nu vill säga ....
Blåsten sprider disharmoni

.... för nu är det inte mycket kvar av gräsets storhet efter all blåst i vinter. Harmonin har blåst sin väg skulle man kunna säga och spridit disharmoni.  Det är ett litet elände att klippa ner och blåser runt i hela trädgården (fast där blir nog jättetåteln slagen på fingrarna av Miscantusgräset som snor in sig bland alla perenner och man får plocka insnodda blad ända till midsommar).

Det har blåst alldeles för mycket för att jag skulle ge mig ut i trädgården frivilligt för att klippa ner gräset (dessutom kanske kylan kommer nu under mars och då behöver gräset skyddas). Idag hade jag fullt sjå att ta mig hem från jobbet och stretade i motvind när de iskalla kastbyarna svepte in. Brrrrr.
Förlåten

Trots allt jobb med jättegräsen skulle jag inte vilja vara utan dom. Dom är så dekorativa i trädgården när det är trädgårdssäsong så dom är förlåtna allt besvär.
Lätthanterligt och vackert

Säsongen 2018 drog jag upp  massor av plantor av gräset Fjäderborstgräs och kunde verkligen strössla ut dom lite överallt i trädgården. Ett lätthanterligt gräs som var vackert hela säsongen.
Handvänliga

Vipporna var lika mjuka som dom ser ut och när man gick förbi kunde man inte motstå att stryka med handen över dom.

Till sommaren skall jag absolut så något gräs som inte blir så högt som får pryda krukor, lådor och baljor. Får botanisera i frölådan för där finns det nog redan några fröpåsar som bara väntar på att få bli sådda.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


1 kommentar:

  1. Gräs i trädgården är ett måste :) Och jag skulle bli jätteglad om utbudet blev ännu större hos våra plantskolor. Visst ser det första gräset ut att vara någon art eller form av Molinia.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa